Pendikspor-Fenerbahçe maçı Trio'da: Penaltı beklenen an! VAR neden devreye girmedi...

Pendikspor-Fenerbahçe maçı Trio'da: Penaltı beklenen an! VAR neden devreye girmedi...
beIN Trio ekibi Pendikspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdi.

beIN Sports ekranlarında yayınlanan ve hakem yorumcuları Bülent Yıldırım, Bahattin Duran ve Deniz Çoban'ın yorumlarını dile getirdiği Trio programında Pendikspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonları değerlendirildi.

Trio ekibi, maç içinde verilmeyen bir penaltı pozisyonunun olduğuna dikkat çekerken, Fenerbahçe'nin ikinci golünün iptal gerektirip gerektirmediği konusunu yanıtladı.

Bülent Yıldırım: Şu ana kadar farkındalığı çok iyiydi dedim ya 72'den sonra çok fazla tartışmalı pozisyon yoktu ama şimdi çok yakın olmanın handikabını yaşadı. Hakem, burada bariz bir penaltıyı atladı. Devam kararı yanlış. Önce kararımı belirteyim. Bu pozisyon, net bir penaltı. İki, niye yanıldı? Zemindeki gelen oyuncuyu gördü, hareketli oyuncuyu gördü. Zemindeki ayak müdahalelerine odaklanmıştı, üst tarafı kaçırdı. Ferdi, tam topa vuracakken etkili ve doğru bir zamanlamayla arkadan yapılan net bir itmeyi göreceğiz. Soru şu; Lusamba'nın topla oynama şansı var mı? Yok. Top için mücadele ederken mi bunu yapıyor? Yok. Arkadan itiyor, etkili itiyor, doğru zamanda itiyor.

"Net penaltı, sarı kart"

Bülent Yıldırım: Net bir penaltı artı sarı kart. Çünkü potansiyel olarak Ferdi'nin çerçeveyi karşıdan gören bir yerden potansiyel şut atma şansı var. Dolayısıyla içerik olarak da sportmenliğe aykırı bir faul. Topla oynama şansı hiç yokken arkadan yapılan bir itme. O kuvveti de göreceğiz. Kuvvetli, etkili bir itme. Net bir penaltı maalesef kaçmış görünüyor.

Bahattin Duran: Aslında yani bu kadar yakın olması, dezavantaj olmamalı. Yani çok güzel geliyor oraya ama aşağıya çok odaklanıyor ve Ferdi, o kadar doğal düşüyor ki yani itilen oyuncu aynen bu şekilde düşer. Ferdi, çok net bir şekilde gidip topa vuracak. O, yine dünkü Abdülkerim'in pozisyonuna benzer. Üstten o darbeyi alıyor, çok net itiliyor ve artık savrula savrula düşüyor.

Bülent Yıldırım: Biz, pozisyonları günlük yeşil sahada ne varsa aktardığımız için pozisyon karşılaştırmıyoruz. Ancak dünkü Mithat'ın pozisyonunu hatırlayın. İtilmeden diz bağları çözülmüş gibi kendini nasıl bıraktığına bakın. Bir de burada öne doğru fırlayan, itilmenin kuvvetiyle öne doğru fırlayan Ferdi'ye bakın. İşte ihlal böyle oluyor.

Bahattin Duran: Allahtan arada diğer oyuncuyla mesafe var. Yoksa yüzünü falan dizine vurabilirdi. Bu itme, benim için de oldukça açık ve net. Bunun karşılığı da penaltı olmalıydı.

"Bariz bir penaltı"

Deniz Çoban: Hocam, bu pozisyon tartışılacak bir pozisyon değil benim açımdan da. Açık, bariz bir penaltı. İtme var işin içinde.

Deniz Çoban: Merkez Hakem Kurulu, dün burada konuştuk ya bazı şeyleri de herhalde yani biz net konuşuyoruz da başka taraftarlarını anlamaya çalışıyor belli bir kesim. Şimdi bir, daha önce ifade ettik Süper Lig'de video yardımcı hakemlik yapmak başka, birinci ligde AVAR olarak görev yapmak başka. Ben, video yardımcı hakemlerin maç alıp almadığına bakarken göz önündeki maçlarına bakarım. Süper Lig'deki hakemlik sayılarına bakarım. İkinci söyleyeceğim; bir itme var. Hüseyin Göçek'in pozisyonunu göstermiştik Kocaeli maçı, bir de Galatasaray maçında itme var, bir de bu itme var. Koray Gençerler'di dün video yardımcı hakem. Bugün Koray Gençerler'e birinci ligde Adanaspor - Ümraniye maçı... Hem de üzerinden 24 saat geçmeden Merkez Hakem Kurulu, bir maç daha verdi. VAR olarak maç verdi. Bu ne anlama gelir? Hepimiz hakemlik yaptık biliyoruz.

Bülent Yıldırım: Ben video hakemim diyelim, bu maçın video hakemiyim. Koray maç aldığına göre demek ki dün faul yokmuş. O zaman ben de bu tarz itmelere karışmam derim.

"Yüzde 100 aynı fikirdeyim"

Bahattin Duran: %100 aynı fikirdeyim.

Deniz Çoban: Bakın Koray'ın dünkü devam kararı ve video yardımcı hakem olarak karışmama kararı, sizin için doğru olabilir. Olur ya bizim göremediğimiz bir şey var, yorum. Bir hakemi bu kadar zora sokmak, ertesi gün hemen bir maç daha vermek, onu ateşe atmak... Bugün medyada açıklandığı andan itibaren Koray Gençerler'in maçı var, Koray Gençerler'in maçı var... Koray Gençerler ismini bu kadar yıpratmaya gerek var mı? Yok. Gitsin evine, bir nefes alsın. Elinizde hakem mi yok? Niye ya böyle? Siz, Koray ile konuşun. 'Biz senin kararının arkasındayız ama kamuoyunda yıprandın. Biraz nefes al, git evine. Biz sana gerekli ödülü gereken zamanda vereceğiz' deyin. Her şeyi bir tarafa bıraktım bir hakemi yıpratmak için sanki çalışıyorsunuz. İş oraya gidiyor. Yanlış mıyım?

Bülent Yıldırım: Vallahi çok riskli bulduğum bir yaklaşım olur bu. Eğer böyleyse ki... Tartışılan bir maçtan hemen sonra bence yoruma açık tarafı bile yok. Kurulumuz, o pozisyonun faul olmadığını düşünüyor olabilir. Madem şeffafız açıkça dersiniz ki, 'Biz bu pozisyonun faul olmadığını düşünüyoruz. O yüzden görevlendirme yaptık.' Ben de saygı duyarım.

Bahattin Duran: İki durum söz konusu Birinci durum, 'Bu tip pozisyonlara VAR karışmaz. Biz daha sonra Pawel, Hugh ve Merkez Hakem Kurulu bir araya geldik. Bu tip itmelerde çok açık ve net olmadığı için VAR karışmasın dedik' denebilir. 'Ama pozisyon sahada faul' denir. Ya da hiçbir açıklama yapılmazsa ertesi gün böyle bir mesaj veriyorsanız o zaman ben şunu düşünüyorum; acaba Merkez Hakem Kurulu, Abdülkerim'in yaptığı o hareketin faul olup olmadığına ne dedi? Belki de faul de değil dedi. Benim kafam iyice karıştı.

Bülent Yıldırım: Bütün video hakemlerin kafası karışıyor arkadaşlar. Atama zamanlaması bir strateji. Bunların hepsini ince düşünmek lazım.

Deniz Çoban: Ben yarın Ahmet Hocamla... Tanışıyoruz, samimiyetimiz var, Merkez Hakem Kurulu'na girdikten sonra bir hayırlı olsun dışında görüşmedik ama arayacağım Ahmet Hocama soracağım. Kocaeli maçındaki pozisyona VAR karışmalı dediniz. Ardından Abdülkerim'in pozisyonu yaşandı. Biz ikisini yan yana getirdik. Burada karışmalı dediyseniz burada da karışılmalıydı dedik ama siz Koray'a ertesi gün maç verdiniz. Biz, kamuoyunu yanlış yönlendiriyor olabiliriz yani bizim görmediğimiz, sizin iki pozisyon arasında farklı olarak gördüğünüz ve Abdülkerim'in pozisyonuna VAR karışmaz dediğiniz husus neyse ya bir eğitimcinizi bana söyleyin onu arayayım. Biz de kendimizi güncelleyelim, düzeltelim. Yanlış bilgi vermişiz bakın burada böyle bir ayrıntı varmış, Koray karışmayarak doğruyu yapmış diyelim. Biz de buradan kamuoyunu yanlış aydınlatmamış olalım. Ama şu anki fikrim o pozisyon mu, bu pozisyon mu ikisinin birbirinden farkı yok. Ona VAR müdahalesiyse buna da VAR müdahalesi gerekir ve böyle bir karışıklıktan sonra da bu pozisyon penaltı ama buna da karışılmıyor. (Kısa Dalga)

Spor