Perakendeciler de kar bekliyor: Kışlık ürün satışı yüzde 20 düştü

Perakendeciler de kar bekliyor: Kışlık ürün satışı yüzde 20 düştü
Sıcaklık ortalamasının artması nedeniyle bu yıl kış 'tam anlamıyla' yaşanamadı. Hal böyle olunca kışlık ürün satışları düştü.

Geçen yıla oranla söz konusu kışlık ürünlerde satışların yüzde 20 düştüğü belirtilirken markalar söz konusu kategorideki ürünlerini azaltıp yerine her mevsim giyilebilecek zamansız ürünlerin payını artırdı.

Sıcak giden havalar, yazlık yeni sezon ürünlerinin bu yıl geçen yıla göre çok daha erken vitrinlerde yerini almasına yol açtı.

Ekonomi'nin haberine göre Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, sektörde işlerin birçok kategoride indirimlerin de etkisiyle hem adet hem de ciro anlamında gayet iyi gittiğini ancak marjların genel itibari ile geçen yıla oranla düşük seyrettiğini anlattı.

Öncel, tekstil ile başlayıp hazır giyim üreticilerine sirayet eden kârlılık sorununun markaları da etkilemeye başladığını işaret ederek, “Kârlılık sorunuyla karşı karşıyayız” dedi.

İndirimlere rağmen havanın sıcak seyretmesi nedeniyle kışlık ürün satışlarının çok iyi gitmediğini ifade eden Öncel, “Hava sıcaklıklarında düşüş bekliyoruz. Perakendeci kar yağışlarını bekliyor” dedi.

Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, genel itibariyle sektörde kışlık ürün talebinde yüzde 20 düşüş yaşandığını aktardı.

Suerdem, şöyle devam etti: “Biz bunu öngörmüştük. Buna yönelik daha mevsimlik ürünler koymuştuk mağazalara. Kalın ürünlerde yüzde 20 düşüş var. Kışın henüz bitmediğini hala şansımız olduğunu düşünüyoruz. Başka bir formül de bu tarz ürünleri havaların daha soğuk seyrettiği yurtdışı mağazalarımıza yönlendirmek. Başta Rusya olmak üzere kuzey ülkelerinde bu tarz ürünler değerlendirilebiliyor."

Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Küresel ısınmanın etkisiyle mevsimler kaydı. Eskisi gibi kalın kışlık kazaklar çok talep edilmiyor. Bu nedenle her mevsimde giyilecek zamansız ürünlere yönelim arttı" dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi