Pervin Buldan, Deniz Poyraz davasından seslendi: "Kaos planladılar"

Pervin Buldan, Deniz Poyraz davasından seslendi: "Kaos planladılar"
HDP İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırı ve Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin açılan davanın ilk duruşması İzmir Adliyesi 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

HDP İzmir İl Örgütü'ne 17 Haziran tarihinde Onur Gencer tarafından silahlı saldırı düzenlenmiş, Deniz Poyraz hayatını kaybetmişti. Yaşanan olaya ilişkin açılan davanın ilk duruşması İzmir Adliyesi 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Dava öncesi HDP İzmir İl Örgütü'nün çağrısıyla adliye önünde bir araya gelen yüzlerce kişi burada bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile HDP'li vekiller Meral Danış Beştaş, Ayşe Acar Başaran, Oya Ersoy, Pervin Buldan, Serpil Kemalbay , Musa Piroğlu, Murat Çepni, Nejdet İpekyüz, Dilşat Canbaz ve CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker, TİP Milletvekilleri Erkan Baş ve Ahmet Şık da katıldı. Vekillerin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile kadın örgütleri de açıklamaya destek verdi.

Üzerinde Deniz Poyraz'ın fotoğrafları bulunan "Deniz Poyraz ölümsüzdür" yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada, sık sık "Şehid namırın" ve  "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıldı.

'BÜYÜK BİR KAOS PLANLADILAR'

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, açıklamada konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 17 Haziran tarihinde İzmir il örgütüne yapılan saldırıda Deniz Poyraz'ın vahşice katledildiğini hatırlatarak, "Bugün burada ilk duruşma yapılacak. Bugün burada bir katil yargılanacak ama bu katilin arkasındaki güçler, bu katile emir verenler hala açığa çıkmadı. Hala sorgulanmadı. O gün Deniz'i katlederken büyük bir kaos planladılar. Bu ülkenin barışına kurşun sıktılar. Deniz'e sıkılan kurşun birlikte yaşam umuduna da sıkılan bir kurşundur. Deniz'e sıkılan kurşun aynı zamanda barış umutlarına ve demokrasiye sıkılan kurşundur. Bu kurşunu sıkmak için katili partimize gönderenler bir kaosun peşindeydi. Ama Türkiye halkları bu kaosun yaşanmasına izin vermedi. Bu kaosu elinin tersiyle ittiği gibi milyonlar Deniz oldu. Sahip çıktı. Biz biliyoruz ki özellikle iktidarın dili, nefreti, öfkesi HDP'yi hedef göstermesi Deniz'in öldürülmesine ve onların katillerinin yönlendirilmesine vesile oldu" diye konuştu. 

'TÜRKİYE HALKLARI SİZİN FAŞİZMİNİZE İZİN VERMEYECEK'

Saldırının arkasındaki failler ortaya çıkarılmadığı sürece cinayetlerin devam edebileceğini ifade eden Buldan, "O günkü atmosfer iktidarın dilinden asla bağımsız ele alınabilir değildir. Roboski katliamının katilleri ortaya çıkmadığı sürece, Ankara ve Suruç katliamlarının katilleri ortaya çıkmadığı sürece, Deniz'in katillerinin arkasındaki güçler ortaya çıkmadığı sürece bu ülkede ne yazık ki bu cinayetler devam edecek gibi gözüküyor. Dün bu saldırının bir benzeri İstanbul Bahçelievler'de bir kez daha denendi ama başarılı olunamadı. Bu atmosferi yaratanlar şunu bilsin ki Türkiye halkları sizin faşizminize ırkçılığınıza sizin insanları birbirinize düşürmenize asla izin vermeyecek" ifadelerini kullandı.

Bugün İzmir Adliyesi'nde yargılanacak katilin arkasındaki güçler yargılanmadığı sürece, onlar hesap vermediği sürece bu işin bitmeyeceğini vurgulayan Buldan, "Bu katilin olayı gerçekleştirmeden önce Minbic'e gidip orada eğitim aldığını herkes biliyor. Eğitim aldıktan sonra buraya geldiğini ve bu cinayeti işlediğini hepimiz biliyoruz. Minbic'te eğitim alarak milli ve yerli bir katil haline gelerek ve bir IŞİD'li pozisyonuna bürünerek Türkiye'ye gönderilmesi tam bir kaos planını hayata geçirmek için uygun bir zemin haline getirildi. Bu katil İzmir Emniyet Müdürlüğü'nü 27 kez aramasına rağmen kimlerle görüştüğünü hala çıkarmayan bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bu katil emniyet müdürlüğünde kimlerle görüştü biz bunu sorgulayacağız. Olayın üzerinden 7 ay geçti, bu 7 aylık süreç içerisinde katilden başka hiç kimse tespit edilmedi. Telefon kayıtları incelenmesine, görgü tanıklarına, yapılan açıklamalara rağmen bu katilden başka kimse tespit edilmedi" dedi.

'DENİZ'E SÖZ VERİYORUZ, GÖZÜN ARKADA KALMASIN'

Tüm duruşmaların takipçisi olacaklarını da söyleyen Buldan son olarak şunları kaydetti:

"Bu katil sadece tetiği çeken bir katil değildir. Bu katil arkasındaki güçlerle, ağababalarıyla birlikte tetiği çeken bir katildir. Bunun için eğer siz sorgulamazsanız elbette biz sorgulayacağız. Bugün bu duruşma başta olmak üzere bundan sonraki bütün duruşmalarda avukat arkadaşlarımız hukukçularımız bu soruşturmayı en iyi şekilde yapacak. Katilin değil arkasındaki ağababalarının da ortaya çıkması ile ancak bu iş biter. Biz buradan Deniz'e söz veriyoruz. Deniz yoldaşım yattığın yerde gözün arkada kalmasın"

Duruşmayı izlemek için gelenler pandemi nedeniyle adliye içerisine alınmazken, adliye önündeki bekleyiş sürüyor.

Gündem