Pfizer'den yeni aşı açıklaması: Sonuçlar birkaç gün içinde netleşecek

Pfizer'den yeni aşı açıklaması: Sonuçlar birkaç gün içinde netleşecek
Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla, tüm koronavirüs varyantlarını kapsayan bir aşı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Hatırlatma dozlarının rafa kaldırılmasını ve tek bir aşıya geçilmesini daha faydalı bulduğunu belirten Bourla, 'tek aşı' araştırmasının sonuçlarının günler içinde netleşeceğini açıkladı.

Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in kurduğu BioNTech ile birlikte koronavirüse karşı en etkili aşılardan birini geliştiren Pfizer, bütün varyantlara karşı koruma sağlayan bir aşı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Pfizer'ın CEO'su Albert Bourla, bu aşının verilerinin günler içinde netleşeceğini söyledi.

'VERİLER NETLEŞİNCE HIZLA ÜRETİME GEÇECEĞİZ'

Yunanistan gazetesi Kathimerini ile bir şöyleşi yapan Bourla, "Pfizer aşısının bütün mutasyonları kapsayan versiyonu ne zaman hazır olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Umuyorum ki yakında. Bazı büyük araştırmaların tamamlanmasını bekliyoruz. Elimizde bir şey olup olmadığını ve bunun ne olduğunu görmemize günler kaldı. Yeni bir aşıya mı geçeceğiz? Eskisiyle devam mı edeceğiz? Eskisi ve yenisi ile çifte aşımız mı olacak? Veriler şüphe yaratmayacak şekilde netleşir netleşmez hızla üretime geçeceğiz."

'GELECEK KIŞA HAZIR OLABİLİR'

Bourla, yeni aşının önümüzdeki kışa kadar üretilmesinin gerçekçi bir tahmin olup olmadığı sorusuna da, "Bu çok gerçekçi bir tahmin. Daha erkene çekilmesini de konuşuyoruz" yanıtını verdi.

HATIRLATMA DOZLARI SON BULABİLİR

Pfizer CEO'su, gelecekte Covid-19'a karşı yıllık aşı mı yapılacağı yoksa hatırlatma dozlarıyla mı devam edileceği yönündeki soruya yanıtında da, yıllık aşıları tercih ettiğini söyledi. Bourla şöyle konuştu: "Yıllık olarak yapılacak bir aşıya ihtiyacımız var ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Hatırlatma dozlar insanları yoruyor ve aşılama oranını düşürüyor. Şu anki Omicron ortamında, mevcut aşının dördüncü dozu yaptırılsa bile, sağladığı bağışıklığın bir yıl sürmeyeceği kesin. Fakat şu an tüm varyantları kapsayan yeni aşı için kesinlik yok. Ancak yılda bir kez olunacak bir aşı için ne yapabileceğimizi biliyoruz. Ve bunun üzerinde çok yoğun şekilde çalışıyoruz." (Kısa Dalga)

Sağlık