Picasso'nun Guernica tablosunun önünde NATO protestosu

Picasso'nun Guernica tablosunun önünde NATO protestosu
Madrid'de yaklaşık 30 eylemci, NATO zirvesini protesto etti. Eylemciler, Picasso'nun savaş karşıtlığının simgesi sayılan Guernica tablosunun önünde yere yatıp ölü taklidi yaptı, "Savaş insanların ölümüdür. Savaş, sanatın ölümüdür" yazılı pankartlar taşıdı.

İspanya'nın başkenti Madrid, NATO zirvesi öncesinde çarpıcı bir eylemine sahne oldu. Yaklaşık 30 protestocu, İspanyol ressam Pablo Picasso'nun savaş karşıtlığının simgelerinden biri olan Guernica tablosunun önünde eylem yaptı.

Eylemciler, yarın başlayacak NATO zirvesinde liderlerin de ziyaret etmesi planlanan Reina Sofia Müzesi'nde, Picasso'nun tablosunun önüne yatarak ölü taklidi yaptı. Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) ve FridaysForFuture (Gelecek İçin Cumalar) hareketleri tarafından düzenlenen eylemde, "Savaş insanların ölümüdür. Savaş, sanatın ölümüdür" yazılı pankartlar taşındı.

'UKRAYNA'DAKİ SAVAŞI NATO KIŞKIRTTI'

Ortak açıklamada da eylemciler NATO'yu Ukrayna'daki savaşı kışkırtmakla suçlayarak, "güvenliğin daha fazla silahla sağlanamayacağını" vurguladı. Protesto yaklaşık 10 dakika sürerken, eylemciler müze yetkilileri tarafından dışarı çıkarıldı.

Picasso'nun 7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliğindeki anıtsal tablosu Guernica, sanatta savaş karşıtlığının simgelerinden biri olarak görülüyor. 1937 tarihli tabloda, İspanya İç Savaşı sırasında Nazi Almanyası'na ait 28 bombardıman uçağının diktatör Francisco Franco'ya destek için 26 Nisan 1937'de Guernica kentini bombalaması anlatılıyor. Saldırıda yaklaşık 1600 kişi ölmüş, binlerce kişi yaralanmıştı.

ardından anlatan, 7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliğinde anıtsal tablodur. Saldırı sırasında 250 ila 1.600 kişi hayatını kaybetmiş, çok daha fazla sayıda kişi de yaralanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya