Mahkeme, Arhavi Pilarget Havzası'nda santrale izin vermedi

Mahkeme, Arhavi Pilarget Havzası'nda santrale izin vermedi
Artvin'in Arhavi ilçesinde 5 köyü kapsayan Pilarget Havzası'nda yapılmak istenen Saka I ve Saka II hidroelektrik santral projelerine verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporunu Rize İdare Mahkemesi iptal etti.

Artvin'in Arhavi ilçesinde 5 köyü kapsayan Pilarget Havzası'nda yapılmak istenen Saka I ve Saka II hidroelektrik santral projelerine verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporunu Rize İdare Mahkemesi iptal etti. Bölge halkı ise mahkemenin verdiği kararı sevinçle karşılarken sürecin sonuna kadar takipçisi olmaya devam edeceklerini belirttiler.

Arhavi'de Pilarget Havzası köylülerinin, doğanın dengesinin bozulacağını, deredeki canlı yaşamını ve tarımı bitireceğini, alanın AFAD İl Bölge Müdürlüğü raporlarında da 'heyelan bölgesi' olduğu, Birinci Dünya Savaşı sırasında Balıklı'da 940'a Osmanlı askerinin şehit düştüğünü vurgulayarak karşı çıktığı Saka I ve Saka II HES projlerine karşı 2019 yılında ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle açtığı davada karar çıktı.

Rize İdare Mahkemesi, oybirliğiyle ÇED olumlu raporunu iptal etti. Mahkemenin kararı köylüleri sevindirdi.

Sonuna kadar takipçisiyiz

Pilarget Doğa ve Yaşam Derneği Başkanı Hazım Kurtoğlu, yapılmak istenen HES'lere karşı hukuk mücadelesine ilişkin, "2019 Nisan ayında başlattığımız hukuk mücadelesi ve halkın, sivil toplum kuruluşlarının geniş çaplı desteğiyle bizler bir araya gelerek bu ufak çaplı, ülke ekonomisine bir getirisi olmayacağını düşündüğümüz bu projenin iptal edilmesi yönündeki hukuki mücadelemizin bugün Rize İdare Mahkemesi'nden elimize gelen 'ÇED raporunun' iptali yönünde bir kararla sevindik" dedi.

Mahkemenin, bilim insanlarının duyarlılıklarının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Kurtoğlu, "Bu süreçte sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere köylülerimiz, milletvekillerimiz, il genel meclis üyelerimiz, muhtarlarımız ve yönetim kurulu üyelerimizle birlikte bu mücadelenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Hukukun ve adaletin tecelli edeceğinden hiçbir kuşkumuz yoktur" diye konuştu.

(ANKA/Berkay VAROL)

Yaşam