Pınar Gültekin davasında 'haksız tahrik' indirimine tepki yağıyor

Pınar Gültekin davasında 'haksız tahrik' indirimine tepki yağıyor
Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı'ya 'haksız tahrik' indirimi yapılmasına ve cinayete yardım etmekten yargılanan ailesinin beraat etmesine tepki yağıyor.

Muğla’da 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’i katleden Cemal Metin Avcı'ya "haksız tahrik indirimi" uygulanarak 23 yıl hapis cezası verilmesine tepki yağıyor. Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbetten indirim uygulanması, tutuksuz yargılanan kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verilmesi sonrası siyasi partiler ve kadın örgütlerinden kınama yağarken, Muğla'da kadın örgütleri eylem yaptı.

CHP KADIN KOLARI: CANIMIZA TAK ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları Genel Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Haksız ve hukuksuz uygulamalarınız canımıza tak etti" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Haksız ve hukuksuz uygulamalarınız canımıza tak etti Muğla'da üniversite öğrencisi #PınarGültekin'i canice katleden sanık Cemal Metin Avcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, haksız tahrik indirimiyle 23 yıla indirildi!" denildi.

HDP KADIN KOLLARI: PINAR'I KADIN DÜŞMANI POLİTİKALAR KATLETTİ!

HDP Kadın Kolları, "Pınar'ı kadın düşmanı politikalar katletti!" Bu davayla cezasızlık bir kez daha tescillendi! Katledilen kadınlar için adalet mücadelemiz sürecek!" açıklaması yaptı.

KADIN CİNAYETLERİNİ DURDURACAĞIZ PLATFORMU: ÖDÜL GİBİ CEZA

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'ndan yapılan açıklamada, "Kadınlar işkence ile öldürülürken faillere ödül gibi ceza veriliyor. Ayrımcı indirimlere son vereceğiz. #PınarGültekinİçinAdalet mücadelemize devam edeceğiz" denildi.

Platformun ikinci paylaşımında, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çekilmesi de eleştirildi: "İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmeye çalışanlar, adaletsiz karar verenler bilsin ki mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz."

'TÜM BUNLARI YAPMA İRADESİ CANAVARCA HİS DEĞİL DE NEDİR?'

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'ndan yapılan açıklamada, "Fiziksel şiddet, cana kast ile boğmaya çalışma ,öldürüp çimentolama ve yakma eylemlerini yani 5 ölümcül hareketi haksız tahrik olarak değerlendirilip eylemi yapan Metin Avcı’ya 23 yıl ceza veren sayın heyete soruyoruz : Sizce tüm bunları yapma iradesi canavarca his değil de nedir?" diye soruldu.

Federasyon, ikinci paylaşımında da şu ifadeleri kullandı: "Haksız takdir indirimi ancak suç teşkil eden fiil olursa uygulanabilir. Oysa kadın cinayetleri davalarında hakimlerin kanaat ve takdiri denerek kadınların katillerine sürekli haksız tahrik indirimi uygulanıyor. Katiller ödüllendiriliyor, failler cesaretlendiriliyor."

'BUGÜN BURADA HUKUK ÖLMÜŞTÜR'

Gültekin Ailesi'nin avukatı Rezan Epözdemir duruşma sonrasında yaptığı açıklamada, "Bugün burada hukuk ölmüştür, adalet ölmüştür. Bugün Muğla'da adalet ölmüştür" diyerek tepki gösterdi. Epözdemir, "Diri diri yakıyor, gömüyor, bütün delilleri değiştiriyor, kimsenin inanmadığı bir kurgu savunmaya mahkeme itibar edip haksız tahrik indirimi uyguluyor" ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem