Polisin Uygurlara 'sınır dışı tehdidi'ne Soylu'dan özür

Polisin Uygurlara 'sınır dışı tehdidi'ne Soylu'dan özür
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çin konsolosluğu önünde eylem yapan Uygurların polis tarafından 'sınır dışı'yla tehdit edilmesi nedeniyle özür diledi.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesi, ülkede 'sıfır vaka' politikasına karşı eylemlerin başlamasına neden olmuştu. Zira yangında can kaybı ve geç müdahalenin sebebinin izolasyon politikaları olduğu öne sürülüyor.

İstanbul'da yaşayan Uygurlar da bugün eylemlere destek için Sarıyer ilçesindeki Çin Konsolosluğu'na giderek nöbet başlatmak istedi. Ancak polis göstericilere izin vermedi.

Bu sırada bir polisin Uygurları gözaltına alarak sınır dışı etme tehdidi kameraya yansıdı. Polisin eylemcilere "Gözaltına al, sınır dışı edeceğiz sizi" dediği görüldü. Polisin ayrıca Uygurlara "O zaman Çin'e git" diye bağırması da dikkat çekti.

Özür geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından paylaştığı açıklamasında "Bu sabah İstanbul’da, Çin Konsolosluğu önüne protesto için giden Uygur Türkü kardeşlerimizin yolu kapatması üzerine sorumlu arkadaşımızla vuku bulan tartışma bizleri üzmüştür..." ifadesini kullanarak özür diledi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün açıklamasında ise şunlar kaydedildi: "Bugün saat 05.00 sıralarında Sarıyer İlçemizde bulunan Çin Konsolosluğu önünde toplanan bir grup şahıs tarafından, izinsiz gösteri yapmak amacıyla yol kapatılmak istenmiştir. İzinsiz gösteri yapmak amacıyla toplanan grubun yol kapatma girişimi güvenlik güçlerimizce önlenmiştir. Gruba yapılan ikazlar sırasında kullanılan bazı ifadeler yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiş ve kastı aşmıştır. Kardeşlerimizi incitmek için değil, gösteri yasağını hatırlatmak için ikaz yapılmıştır.
Gösteri yasağı hatırlatması ve tedbir her ne kadar vazifemiz ise de kullanılan ifadeler üzüntüye sebebiyet vermiştir. Konu ile ilgili çalışmalar hassasiyetle takip edilmektedir." (Kısa Dalga)

Gündem