AİHM’den ‘eşcinsel evlilikleri tanımamak ihlaldir’ kararı: Türkiye’yi de bağlıyor

AİHM’den ‘eşcinsel evlilikleri tanımamak ihlaldir’ kararı: Türkiye’yi de bağlıyor
Polonya'da eşcinsel bir çiftin evliliğinin tanınmaması ve bu konuda düzenleme olmaması nedeniyle özel hayata saygı maddesinin ihlal ettiğine karar verildi. Kararın Türkiye için de bağlayıcı olduğu belirtildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, (AİHM), eşcinsel bir çiftin evliliğinin tanınmaması ve bu konuda düzenleme olmaması nedeniyle Polonya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel hayata saygı maddesini ihlal edildiğine karar verildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden yapılan açıklamada davaya ilişkin şu bilgiler verildi:

"AİHM, Przybyszewska ve Diğerleri v. Polonya davasında bugün verdiği Daire kararında bire karşı altı oyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesinin (özel hayata ve aile hayatına saygı hakkı) ihlal edildiğine karar verdi. Dava, Polonya'da eşcinsel çiftler için herhangi bir yasal tanıma ve koruma bulunmadığı iddiasıyla ilgiliydi.

Mahkeme, Polonya Devleti'nin, başvuranların eşcinsel birlikteliklerinin tanınmasını ve korunmasını sağlayan belirli bir yasal çerçeveye sahip olmalarını sağlama yükümlülüğünü yerine getirmediğini değerlendirdi. Bu durum, başvuranların hayatlarının temel yönlerini düzenleyememelerine neden olmuş ve özel ve aile hayatlarına saygı haklarının ihlaline yol açmıştır."

Polonya'daki bazı çiftler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde evliliklerinin tanınması için uzun süredir mücadele ediyordu.

Türkiye için de bağlayıcı

Anayasa Hukukçusu Serkan Köybaşı ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Anayasamızın 90. maddesinin son fıkrası uyarınca karar bizim için de bağlayıcı” dedi.

(Kısa Dalga)

Gündem