Polonya’ya düşen füze ile ilgili yeni iddia: Rus füzesini düşürmek için ateşlenen Ukrayna füzeleri

Polonya’ya düşen füze ile ilgili yeni iddia: Rus füzesini düşürmek için ateşlenen Ukrayna füzeleri
Polonya’nın bir köyüne düşen ve iki kişinin ölümüne neden olan füzelerin, “Havadaki Rusya füzelerini düşürmek için Ukrayna tarafından ateşlenen füzeler” olduğu iddia edildi. ABD Başkanı Biden de “Rus füzesi olması olasılığı çok düşük” dedi.

Polonya’da bir köye düşüp iki sivilin ölümüne neden olan ve Rusya – Ukrayna savaşının seyrini değiştirmesinden endişe edilen füzelerle ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Buna göre füzeler; Ukrayna tarafından, havadaki Rusya füzelerini vurmak için ateşlendi ve Polonya topraklarına düştü. ABD Başkanı Joe Biden de füzelerin Rus füzesi olması olasılığının çok düşük olduğunu söyledi.

NATO üyesi olan Polonya’nın Przewodow köyüne düşen iki füzenin kaynağının belirsizliği, Rusya – Ukrayna savaşının seyrini değiştirebilecek bir gelişme olarak değerlendirilmiş ve bu nedenle füzelerin kime ait olduğu araştırılmaya başlanmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi, Associated Press (AP) haber ajansına dayandırdığı haberinde, ilk bulgulara göre füzelerin, havadaki bir Rus füzesini düşürmek için Ukrayna güçlerince ateşlendiğini duyurdu.

Buna göre NATO üyesi Polonya topraklarında iki kişinin ölümüne yol açan füze, havadaki bir Rus füzesini düşürmek için Ukrayna güçlerince ateşlendi.

NATO’YU AYAĞA KALDIRDI

Füzelerin düştüğü toprakların NATO üyesi Polonya’ya ait olması, Polonya kadar NATO’da da ilgiyle takip ediliyor.

Olaydan sonra Polonya Ulusal Güvenlik Komitesi acil olarak toplanmıştı. Toplantıdan sonra, “Askeri birliklerin savaşa hazır olma durumunun artırılmasına” karar verilmişti.

Füzelerin düşmesinden hemen sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, yaptığı görüntülü paylaşımda, Rus güçlerinin ülkesine karşı füze saldırıları gerçekleştirdiğini duyurmuştu.

Bu aşamada ABD’den yapılan bilgilendirmelerde, Polonya’ya düşen füzeler için “Rus füzesi” tanımlaması yapılmıştı. Pentagon tarafından yapılan açıklamada, "Konuyu izliyoruz, spekülasyon yapmak istemeyiz. Bizim NATO'nun her karış toprağını koruma konusundaki tutumumuz nettir" denilmişti.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics de Rus füzelerinin NATO üyesi Polonya'yı vurduğunu belirterek, "Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz" açıklamasında bulunmuştu

Estonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Polonya'dan gelen son haberler çok endişe verici. Polonya ve diğer müttefiklerle yakın istişarelerde bulunuyoruz. Estonya, NATO topraklarının her karışını savunmaya hazır. Yakın müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz" ifadelerine yer verildi.

Norveç’in de "çok ciddi bir olay" olarak değerlendirdiği gelişme Rusya tarafından “Provokasyon” olarak nitelendirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere saldırı yapmadıklarını bildirerek, “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur” açıklamasında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan da füzelerin füzenin Rusya'ya ait olmadığı, “Polonya toprağına Rus füzeleri düştüğüne yönelik suçlamalar kasıtlı provokasyondur. Gerginliği daha da tırmandırmak amaçlanmaktadır. Rusya tarafından Polonya-Ukrayna sınırındaki hedeflere hiçbir saldırı yapılmamıştır” ifadeleriyle açıklanmıştı.

BİDEN: RUS FÜZESİ OLMASI DÜŞÜK İHTİMAL

G20 Zirvesi için Endonezya’da bulunan ABD Başkanı Joe Biden de sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, “Füzenin Rusya'dan fırlatıldığını söylemek için çok mu erken?" sorusuna, "Elimizdeki ilk veriler bu sonucu vermiyor. Soruşturma tamamlanana kadar net bir şey söyleyemem ancak füzenin Rusya'dan fırlatılmış olma ihtimali düşük görünüyor" yanıtını verdi.

Dünya