Prens Andrew, eski AKP milletvekilinin eşi ve bir bankacı... İngiltere üç ismin karıştığı "dolandırıcılık" davasını konuşuyor

Prens Andrew, eski AKP milletvekilinin eşi ve bir bankacı... İngiltere üç ismin karıştığı  "dolandırıcılık" davasını konuşuyor
İngiltere, eski AKP’li milletvekili İlhan İşbilen'in eşi Nebahat Evyap İşbilen’in, İngiliz pasaportu için Prens Andrew'a rüşvet verdiği iddiasını konuşuyor.

Son dönemde ABD'deki cinsel taciz iddialarıyla anılan York Dükü Prens Andrew... FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan eski AKP milletvekili İlhan İşbilen'in 77 yaşındaki eşi Nebahat Evyap İşbilen... Ve İngiltere'de bankacılık sektöründe çalışan 35 yaşındaki Selman Türk... 

İngiltere, birbiriyle alakasız gibi görünen bu üç ismin bir araya geldiği, Türkiye'yi de yakından ilgilendiren bir dolandırıcılık davasını konuşuyor. İddiaya göre, Nebahat İşbilen milyonlarca dolarlık malvarlığının izinin sürülememesini sağlamak için geçmişte yatırım bankası Goldman Sachs'ta çalışan Selman Türk'ten yardım istedi. Türk İşbilen'i dolandırırken, süreç içinde pasaport desteği sağlayacakları iddiasıyla Prens Andrew ve eski eşi Sarah Ferguson’a da 1 milyon sterlinlik rüşvet verildi. 

66 MİLYON STERLİNLİK MAL VARLIĞINI YURTDIŞINA ÇIKARMAK İÇİN ANLAŞTI

Daily Telegraph gazetesinin “‘Dük, Türk ‘dolandırıcı’dan 1 milyon pound aldı” başlığıyla manşetine taşıdığı iddialar, İşbilen’in Türk’e İngiltere Yüksek Mahkemesi’nde açtığı davanın dosyalarında yer alıyor. Buna göre İşbilen, eşinin tutuklanması sonrasında İngiltere’ye taşındı ve Türkiye’de bulunan yaklaşık 66 milyon sterlin (127 milyon 225 bin TL) değerindeki mal varlığını da yurtdışına taşımak için Türk ile anlaştı. Ancak İşbilen’in iddiasına göre, Türk yaklaşık 38 milyon sterlini zimmetine geçirerek başka amaçlar için kullandı.

‘İLK ÖDEME, PRENS’TEN ÖDÜL ALDIKTAN SONRA YAPILDI’

İşbilen’in avukatları, bu süreçte Prens Andrew ile eski eşi Ferguson’a yapılan ödemelerin ayrıntılarını da mahkemeye sundu. Buna göre İşbilen, kendisine İngiltere pasaportu konusunda destek sağlayacaklarının söylenmesi nedeniyle prens ile eşine ‘hediye’ olarak toplamda 1 milyon sterlinden fazla para ödedi.

750 bin sterlinlik ilk ödeme, Selman Türk’ün, Prens Andrew tarafından girişimciler için kurulan ve İngiltere’de de tartışma yaratan Pitch@Palace adlı girişimin bir etkinliğinde ödül kazanması sonrasında yapıldı. İşbilen, 15 Kasım 2019’da yaptığı ilk ödemenin bu etkinlikle ilgisi olduğunu savunuyor. Selman Türk’ün bu etkinlikte ‘halkın tercihi’ ödülünü alan Heyman AI isimli dijital bankacılık girişimi, bir buçuk sene sonra iflas etmişti…

‘PARAYI İADE ETTİLER’

Mahkeme belgelerine göre, bu ilk ödemenin sonrasında da Türk’le bağlantılı hesaplardan Prens Andrew’a 350 bin, Sarah Ferguson’a da 225 bin sterlin gönderildi. İngiliz basını, prens ile Ferguson’un dolandırıcılık iddiasından haberdar olduktan sonra parayı iade ettiğini yazdı. 

‘PARANIN ÜÇTE BİRİNİN NEREYE GİTTİĞİ AÇIKLANAMADI’

İngiliz basınına göre, mal varlıkları dondurulan ve pasaportuna el konulan Selman Türk hakkındaki iddiaları reddetmekle beraber kayıp paranın üçte birini nereye harcadığına açıklık getiremedi.


PANDORA BELGELERİNDE DE YER ALMIŞTI

İşbilen ailesinin varlıklarını yurtdışına aktardığı iddiası, Pandora Papers adlı belgelerde de yer almıştı. Belgelerde, Nebahat Evyap  İşbilen’in 2017 yılında hesaplarına tedbir kararı konulmadan önce varlıklarını Türkiye'den çıkarıp Britanya Virjin Adaları'na aktardığı ortaya çıkmıştı. DW Türkçe’nin o dönem aktardığına göre, bu amaçla Nisan 2017'de yapılan başvuruda, toplamda 110 milyon doları bulan varlıkların 35 milyon dolarının nakit ve 75 milyon dolarının da bono ve senetlerden oluştuğu görülüyordu. Konuyla ilgili DW Türkçe'ye konuşan Nebahat Evyap İşbilen ise dolandırıldığını iddia etmişti.

Dünya