Prenses Diana'yı kandırmıştı: Martin Bashir'in e-postaları yayınlanacak

Prenses Diana'yı kandırmıştı: Martin Bashir'in e-postaları yayınlanacak
İngiltere'de Prenses Diana ile röportaj yapmak için sahte belgeler düzenleyen gazeteci Martin Beşir'in BBC'den istifasına ilişkin yazışmaların yayınlanmasına karar verdi. Böylelikle Prenses Diana'nın röportaj yapmaya nasıl ikna olduğu ortaya çıkmış olacak.

İngiltere'de Prens Charles'ın eşi olan Prenses Diana ile röportaj yapmak için sahte belgeler düzenleyen gazeteci Martin Beşir'in BBC'den istifasına ilişkin yazışmaların yayınlanmasına karar verdi.

BBC soruşturma başlatmıştı

İngiltere'de 26 yıl önce BBC'nin Panorama programında, gazeteci Martin Bashir tarafından, o sırada tahtın varisi Prens Charles'ın eşi olan Prenses Diana ile yapılan bir mülakatla ilgili suçlamaların incelendiği bağımsız soruşturma, BBC'nin, muhabirinin yanıltıcı taktiklerinin üzerini örttüğü sonucuna varmıştı. BBC, yapılan hatalardan dolayı "tam ve koşulsuz" özür dilemişti.

Gerçekler seneler sonra ortaya çıktıktan sonra Bashir, 2021'de BBC'deki işinden resmen istifa etmişti.

E postalar saklandı

Beşir'in BBC yöneticilerine ve Prenses Diana'ya yalan söylediği ifşa eden belgesel yapımcısı Andrew Webb, Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası (FOIL) kapsamında bu yazışmaların yayınlanmasını istemişti. Webb, BBC'nin 3 binden fazla e-postayı sakladığını söyleyerek dava açmıştı.

"Panorama" programında Prenses Diana'yla yaptığı meşhur röportajla bilinen Martin Beşir'in, söyleşiyi gerçekleştirmek için sahte kürtaj belgesi ve banka dekontları kullandığı ortaya çıkmıştı.

Mahkeme kararı ile BBC yöneticilerinin, 2020 yılında Beşir ile ilgili yaptığı yazışmaların açıklanacağı belirtildi.

Prenses Diana, Panorama programında neler söylemişti?

1995 yılında yapılan Panorama mülakatı BBC açısından büyük bir "atlatma haber"di. Daha önce İngiltere Kraliyet Ailesi'nin önde gelen bir mensubu hiçbir zaman Kraliyet Ailesi ve kendi özel hayatı hakkında böyle samimi itiraflarda bulunmamıştı.

Prenses Diana mülakatta meşhur "Bu evlilikte üç kişiyiz" cümlesini söylemişti.

Eşi Prens Charles'ın -şu an eşi olan Cornwall Düşesi- Camilla Parker-Bowles ile ilişki sürdürmesinin kendisine olan inancını ve güvenini sarstığını kendisinin de bir ilişkisi olduğunu Bulimia ve kendine zarar verme gibi psikolojik sorunlar yaşadığını, Prens Charles'ın kral olması halinde bu görevine uyum sağlayamayabileceğini, Prens Charles'ın yanında çalışanların kendisine karşı bir savaş yürüttüğünü söylemişti.

Panorama programını 20 milyon kişi izledi ve İngiltere gündeminde fırtınalar koptu.Kısa süre sonra Kraliçe İkinci Elizabeth, oğlu Prens Charles ile Prenses Diana'ya birer mektup yollayarak boşanmalarını istedi.

Martin Bashir kimdi?

Panorama programında Prenses Diana ile, o sırada BBC'de görece tecrübesiz bir muhabir sayılan, kraliyetle özel ya da mesleki bir bağlantısı olduğu bilinmeyen Martin Bashir'in konuşuyor olması şaşırtıcı bulunmuştu.

Ama programın içeriği o kadar büyük şok yaratmıştı ki o sırada, Bashir'in bunu nasıl başardığı üzerinde pek durulmadı. Birkaç yıl sonra Bashir özel televizyon kanalı ITV'nin "Tonight with Trevor McDonald" adlı programında çalışmaya başladı, daha sonraki yıllarda ise çeşitli Amerikan televizyonlarında çalıştı.

2016 yılında İngiltere'ye geri dönen Bashir BBC'de bu kez dini konular editörü olarak yeniden işe alındı ama aynı yıl Mayıs ayı ortalarında sağlığının bozulduğu gerekçesiyle bu görevinden istifa etti. (Kısa Dalga)

Magazin