Prof. Aziz Çelik’ten MB Başkanı yorumu: ‘Epistemolojik kopuş’ olmuş anlaşılan

Prof. Aziz Çelik’ten MB Başkanı yorumu: ‘Epistemolojik kopuş’ olmuş anlaşılan
Prof. Dr. Aziz Çelik, “Türkiye'nin kamu bürokrasisinde, 93 yıllık Merkez Bankasının kendi bünyesinde ve Türk akademisinde Merkez Bankası başkanlığı yapacak ehliyette ve güvenilir bir iktisatçı yokmuş” dedi.

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgileri Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, Dr. Hafize Gaye Erkan’ın Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını değerlendirdi.

Çelik, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, MB Başkanlığı’na Goldman Sachs ve First Republic Bank'ın eski yöneticisi Erkan’ın getirilmesini “Mesele uluslararası piyasalara (sermayeye) "güven" vermek olunca ‘yerli ve milli’ ekonomi modelinden ani bir ‘epistemolojik kopuş’ olmuş anlaşılan” şeklinde yorumladı.

Çelik’in paylaşımı şöyle:

“Çok acayip!

Türkiye'nin kamu bürokrasisinde, 93 yıllık Merkez Bankasının kendi bünyesinde ve Türk akademisinde Merkez Bankası başkanlığı yapacak ehliyette ve güvenilir bir iktisatçı yokmuş!

ABD bankaları Goldman Sachs ve First Republic Bank'ın eski yöneticisi TCMB Guvernörü olmuş!

Mesele uluslararası piyasalara (sermayeye) "güven" vermek olunca "yerli ve milli" ekonomi modelinden ani bir "epistemolojik kopuş" olmuş anlaşılan.”

Prof. Dr. Aziz Çelik, ayrıca, Merkez Bankası Kanunu’na işaret ederek, “Yeni başkan sadece finansçı. Peki ya iktisat ve maliye bilgi ve tecrübesi” diye sordu.

Çelik, şöyle dedi:

“Aklımda deli sorular!

Merkez Bankası Kanunu'na göre başkanın maliye, iktisat ve bankacılık alanında bilgi ve tecrübesi olması şart.

Yeni TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın lisansı endüstri mühendisliği, finansal mühendislik alanında doktora yapmış ve bankacılık alanında bilgi ve tecrübesi var.

Kısaca yeni başkan sadece finansçı. Peki ya iktisat ve maliye bilgi ve tecrübesi!” (Kısa Dalga)

Ekonomi