Prof. Dr. Aziz Çelik: 7.500 TL'nin altındaki emekliler enflasyon zammı alamayabilir

Prof. Dr. Aziz Çelik: 7.500 TL'nin altındaki emekliler enflasyon zammı alamayabilir
En düşük emekli aylığı 7.500 TL’ye çıkarıldı. Emekliler, Temmuz’da enflasyon zammını beklerken, çalışma ekonomisi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aziz Çelik, yeni bir tamamlama olmazsa, enflasyon zammının 7.500 TL üzerinden değil kök aylık üzerinden yapılacağını belirtti.

Kocaeli Üniversitesi Siyasal Bilgileri Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, en düşük emekli maaşı olarak belirlenen 7.500 TL alan emeklilerin Temmuz’da enflasyon zammı alamayabileceğini belirtti.

Emekli aylıklarına enflasyon zammı tartışması, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 27 Mart’ta yapılan torba kanunun görüşmeleri sırasında gündeme gelmişti.

AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora, o toplantıda şunları söylemişti:

“Emekli aylıkları; prime esas kazanç, çalışma süresine göre hesaplanıyor. Emekli aylıkları ocak ve temmuz aylarında enflasyon oranında artırılıyor. Yasayla birlikte aylığı 5.500 lira olanlar 7.500 lira almaya başlayacak, bugün itibarıyla aylığı 7.500 lira olanların gelirlerinde bir değişiklik olmayacak. 1 Temmuz itibarıyla 15,6 milyon emekliye enflasyon oranında artış yapılacak. En düşük emekli aylığı da temmuz zammı kök aylık üzerinden yansıtılacak. Kök aylık 4 bin liraysa yüzde 40 zam varsayımıyla emekli aylığı 5. 600 lira olacak ama 7.500 lira almaya devam edecek. Örneğin bugün itibarıyla en düşük aylığı 6.095 lira olan SSK'liler 2000 öncesi işe başlayanlar temmuz ayında enflasyon zammının yüzde 40 olduğu düşünüldüğünde kök aylığı 8.530 liraya yükselecek. Bu kapsamda bir emeklinin eline geçecek aylık 7.500 liradan 8.530 liraya çıkacak. E YT kapsamında emekli olup çalışmaya devam edenler nisan ayında hem emekli aylığı hem de çalıştıkları iş yerinden sosyal güvenlik destek primine bağlı çalışmaları hâlinde maaşlarını alacak, emekli aylığını alacakları bankadan promosyon ve her 2 bayram ikramiyesini de alacaktır.”

“Kök aylık maaştan düşük”

Çalışma ekonomisi öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik ise kök aylıkların 7.500 TL olmadığını belirtti.

Çelik, sosyal medya hesabından Cora’nın konuşmasının olduğu Meclis tutanağını paylaşarak, şöyle dedi:

“En düşük emekli aylığının 7.500 TL'ye tamamlanması ne anlama geliyor?

Tehlike şudur: 7.500 TL'nin altındaki milyonlarca emekli Temmuz'da enflasyon zammı alamayabilir.

İşte AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora'nın açıklaması:

"En düşük emekli aylığı da temmuz zammı kök aylık üzerinden yansıtılacak. Kök aylık 4 bin liraysa yüzde 40 zam varsayımıyla emekli aylığı 5.600 lira olacak ama 7.500 lira almaya devam edecek."

Kök aylıklar 7.500 TL olmuyor. Farkı Hazine tamamlıyor. Temmuz'da zamlar 7.500 TL üzerinden değil kök aylık üzerinden yapılacak.

Yeni düzenleme sonucu 7.500 TL alanlar (eğer Temmuz 2023'te yeni bir tamamlama işlemi olmazsa) enflasyon zammını kendi daha düşük olan kök aylıkları üzerinden alacak ve çoğu 7.500 TL almaya devam edecek.” (Kısa Dalga)

Ekonomi