Prof. Dr. Aziz Çelik anlattı: En düşük emekli aylığının artırılması ne anlama geliyor?

Prof. Dr. Aziz Çelik anlattı: En düşük emekli aylığının artırılması ne anlama geliyor?
Prof. Dr. Aziz Çelik, "İddia edildiği gibi en düşük emekli aylığı 7.500 TL olmuyor. Eğer yasa çıkarsa 7.500 TL'den düşük aylıklar Hazine tarafından 7.500 TL'ye tamamlanacak" dedi.

Cumhur İttifakı'nın adayı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NTV ve Star TV'nin ortak canlı yayınında yeni düzenleme ile en düşük 5 bin 500 lira olan emekli maaşını en düşük 7 bin 500 liraya çıkaracaklarını açıkladı. Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, sosyal medya hesabında 8 maddede en düşük emekli aylığının artırılması ne anlama geldiğini ve nasıl yapılacağını anlattı. Prof. Dr. Çelik şunları yazdı:

En düşük emekli aylığının artırılması ne anlama geliyor?

1 - Emekli aylıkları yasayla artırılır. Yetki TBMM'dedir. Bu 1.

2 - İddia edildiği gibi en düşük emekli aylığı 7.500 TL olmuyor. Eğer yasa çıkarsa 7.500 TL'den düşük aylıklar Hazine tarafından 7.500 TL'ye tamamlanacak. Bu 2.

3 - Emeklilerin kök aylıkları aynı kalacak. Gelecekteki zamları kök aylıkları üzerinden alacaklar, 7.500 TL üzerinden değil. Bu 3.

4 - En düşük emekli aylığının 7.500 TL yükseltilmesinin 7.500 TL'den fazla emekli aylığı alanlara bir faydası olmaz. Bu 4.

5 - Yapılması gereken en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmesi ve bütün emekli aylıklarına seyyanen (aynı oranda) zamdır. Bu 5.

6 - Emekli aylıklarının sefalet düzeyine düşmesinin sebebi. AKP Hükümetinin 2008'de çıkardığı 5510 sayılı Yasadır. Bu 6.

7 - Seçim olmasaydı emekliye zırnık koklatmazlardı. Bu seçime giderken emekli oylarını çelme manevrasıdır. Yıllarca sefalet aylığını reva gördükleri milyonlarca emekliye 2 bin lira vererek seçimleri etkilemeye çalışıyorlar. Bu 7

8 - Milyonlarca emekliye reva gördüğünüz 7500 TL ile bir ay buyrun siz geçinin. Bu da 8! (Kısa Dalga)

Ekonomi