Prof. Dr. Babuşcu: Hükümet yerel seçime kadar doların 30 TL’yi aşmasına izin vermeyecek

Prof. Dr. Babuşcu: Hükümet yerel seçime kadar doların 30 TL’yi aşmasına izin vermeyecek
İktisatçı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, hükümetin 31 Mart yerel seçimlerine kadar doların 30 TL’yi aşmasına izin vermeyeceğini belirtti.

Mayıs seçimleri öncesinde sabit tutulan dolar, seçimlerin ardından hızla yükselişe geçmeye başlamıştı. Son günlerde yeniden 27 TL düzeyinde sabit kaldığı görülüyor.

Uzun yıllar kamu bankalarında üst yönetimde bulunan iktisatçı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, yerel seçimlere kadar doların sabit tutulacağını belirtti.

Halk Tv’den Olcay Aydilek’e konuşan Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Babuşcu, hükümetin 14 Mayıs seçimleri öncesinde doları 20 TL’nin altında tutmak için kamu bankaları üzerinden milyarlarca dolar sattığını belirterek, “Merkez Bankası, kamu bankaları aracılığıyla piyasaya dolar verdi. Kamu bankaları, diğer bankaların, işletmelerin ve bireylerin dolar taleplerini karşıladı. Böylece, seçim öncesinde dolar asla 19 bandını aşıp 20’ye çıkmadı” dedi.

“30 TL’nin altında tutacaklar”

Babuşcu, hükümetin 31 Mart yerel seçimlerine kadar doların 30 TL’yi aşmasına izin vermeyeceğini belirterek, “Bu hedef doğrultusunda kur düzeyi belirleniyor. Dikkat edilirse çok hassas ve incelikli bir düzeyde kur seyrediyor” dedi.

Babuşcu, bu yıl sonu dolar tahminini de paylaştı. Babuşcu’ya göre yıl sonunda dolar en fazla 29 TL 90 kuruş düzeyine çıkacak.

“Her ay 15 milyar dolar sattı”

Babuşcu, Merkez Bankası’nın kuru belli bir düzeyde tutmak için ne kadar dolar sattığına ilişkin soru üzerine, “Sadece, geçen iki ayda yani haziran ve temmuz aylarında 30 milyar dolar sattığını söyleyebiliriz. Her ay 15 milyar dolar. Buna karşın kur yukarı yönlü hareket etti” diye konuştu.

Babuşcu, Merkez Bankası’nın 24 Ağustos’ta halen yüzde 17.5 olan politika faizini artırıp artırmayacağı sorusunu da yanıtladı. Babuşcu, faiz artışlarının devam etmesini beklediğini, yıl sonuna kadar yüzde 20-21’e kadar çıkabileceğini söyledi. (Kısa Dalga)

Ekonomi