Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu artçı deprem yoğunluğunu değerlendirdi: Eğim aşağı doğru...

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu artçı deprem yoğunluğunu değerlendirdi: Eğim aşağı doğru...
Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu deprem grafiği çizerek artçıların yoğunluğu için aşağı doğru eğimde yorumu yaptı.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra uzmanlardan diri faylar üzerine değerlendirmeler devam ediyor.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener "6 Şubat 2023 saat 04:17'de Sofalıcı-Şehitkamil-Gaziantep ve 13:24'te Ekinözü-Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından, 27 Mart 2023 saat 20:30 itibarıyla bölgede toplam 18401 adet deprem çözümü yapılmıştır." notunu paylaşarak aşağıdaki tweeti paylaştı.

ekran-resmi-2023-03-28-09-38-03.png

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu son depremlere ilişkin değerlendirmesini paylaştı.

Gökçeoğlu şunları kaydetti:

Her ne kadar arada küçük anomaliler gözlense de, artçı depremlerin sayısında gittikçe azalan bir eğilim var. Ama bu eğilim düşük eğimle seyrediyor. Bu da bize artçıların kayda değer bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Özetle, artçılar azalıyor ama tedbirli olmaya devam.

Boğaziçi Üniv Kandilli'nin verilerini kullanarak aşağıdaki grafiği çizdim eğilimi görmek için. Dediğim gibi, azalma eğilimi net görülüyor, eğim oldukça düşük ve doğal seyrinde, dolayısıyla artçılar daha devam edecek. Dikkatli olmaya devam etmeliyiz.

fsswzhjwyaaz8qw.jpeg

Gökçeoğlu ayrıca deprem tahmini yapan bir hesaba "Lütfen bu türden kaynağı belli olmayan tezviratı yaymayın. Bu söylenen doğru değil. Türkiye merkezinde hangi deprem oldu da cok güçlü artçı şoklar olacak. Halka gereksiz korku ve panik yayma @ssgeos" demişti. (Kısa Dalga)

Gündem