Prof. Dr. Cenk Yaltırak: Adana depremi denizde varlığını saptadığımız ve karada devamını haritaladığımız Kozan Fayı'nda oldu

Prof. Dr. Cenk Yaltırak: Adana depremi denizde varlığını saptadığımız ve karada devamını haritaladığımız Kozan Fayı'nda oldu
Jeoloji mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak Adana Kozan'da meydana gelen depreme ilişkin açıklama yaptı. Yaltırak "deniz çalışmalarımızda varlığını saptadığımız ve karada devamını haritaladığımız Kozan Fayı'nın en doğu ucu çevresinde olmuş görülmektedir" dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede yeni depremler olmaya devam ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Cenk Yaltırak Adana'nın Kozan ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Yaltırak deprem "deniz çalışmalarımızda varlığını saptadığımız ve karada devamını haritaladığımız Kozan Fayı'nın en doğu ucu çevresinde olmuş görülmektedir." görüşünü dile getirdi.

Yaltırak şunları kaydetti:

"Kozan İlçesi kuzeyinde gerçekleşen Mw 5.5 büyüklüğünde deprem "resmi" aktif fay haritalarında bulunmayan bir fayda, defaten deniz çalışmalarımızda varlığını saptadığımız ve karada devamını haritaladığımız Kozan Fayı'nın en doğu ucu çevresinde olmuş görülmektedir.

f13rq41wcaav2b4.jpeg

Şimdi esas sorun, Adana ilinde her gün deprem olacak diyenler haklı mı çıktı? Aşağıda gördüğünüz Akdeniz fay haritasında çok sayıda fay vardır ve bunlarda bir deprem olup olmayacağını bilecek bilgi bu haritaları yapan bizlerde dahi yoktur.

f13sauyxwaakniy.jpeg

Değerli halkımız ve medya mensupları, "biri" her gün Zincirlikuyu otobüs durağında durup "otobüs gelecek" demesi herhangi biri geldiğinde geleceğini bildi demek değildir. Eğer siz hangi saatte, dakikada, hangi otobüs geleceğini biliyorsanız ve tutuyorsa o zaman bildiniz.

Yukarıdaki haritadaki hangi fay üzerinde deprem olacağını bilmiyorsanız Adana diyerek bilmiş olmazsınız. "Resmi" haritalarda olmayan Kozan Fayı, bilimsel çalışmalarda denizde saptanmış ve orada yerli yerinde daha ileri araştırmaların yapılmasını beklemektedir.

Söz konusu büyüklüklerde depremler, Kahramanmaraş depremleri ardından geniş bölgede gelişen yer değiştirmelerin sonucu oluşan yerel faylanma ve depremlerle ilişkilidir."

(Kısa Dalga)

Gündem