Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan Marmara Depremi açıklaması: Tek fay mı var yoksa parçalı mı, anlayamıyoruz

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan Marmara Depremi açıklaması: Tek fay mı var yoksa parçalı mı, anlayamıyoruz
Son günlerde üzerine çok fazla yorum yapılan, olası Marmara depremi hakkında, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Cenk Yaltırak da açıklamada bulundu. Yaltırak, İstanbul'u etkileyecek depremin tek fayda mı yok parça parça mı olacağını belirleyemediklerini belirtti.

Uzmanların hemen her gün hakkında uyarılarda bulunduğu olası İstanbul Depremi'ne ilişkin bir açıklama da İTÜ Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan geldi.

Yaltırak Marmara Denizi'nden geçen fayların yapısına ilişkin bilgilerini şu sözlerle ifade etti:

resim-2023-08-19-190959933.png

- Marmara'da tek fay mı, yoksa parçalı çok fay mı var tartışmasında bir yere varamadık. Aşağıda bir sismik kesit ve batimetride bulunduğu yerin haritası var. Dünyada istediğiniz sismik yorumcuya yollayıp bu sismik hatta kaç fay olduğunu sorabilirsiniz.

- Bunların içinde hangisinin batimeride belirgin izi olduğunu ve ana fay olduğunu da sorabilirsiniz? Bilim dayatmayla ve sabit fikirde ısrar ile olmaz. Buyurun fay haritalarını yanlışlama işine gönüllü tüm yer bilimciler buradan baksınlar.

f35zskvxsaahesr.png

- Haritalar hangi koşulda yanlışlanmış olur sorusu cevabı burada. Jeofizik eğitimi almış tüm meslektaşlar yorumlarını üzerine çizip eklerlerse yerinde olacaktır.

-Bilimde güvenerek ilerlemenin tehlikelerine Robert Merton dikkat çekti ve buna Matta etkisi adını verdi.

Gündem