Prof. Dr. Ceyhan, omicrona karşı 4 acil önlem önerdi: "İş yerlerinde kalabalıklaşmayı önlemek gerekiyor"

Prof. Dr. Ceyhan, omicrona karşı 4 acil önlem önerdi: "İş yerlerinde kalabalıklaşmayı önlemek gerekiyor"
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hızla yayılan Omicron varyantına karşı Türkiye'nin gerekli önlemleri almadığını söyleyerek, Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığından çok daha fazla vaka olduğunu dile getirdi. Cumhuriyet'e konuşan Prof. Dr. Ceyhan, devletin yapması gerekenleri dört maddede sıraladı.

Dünyada özellikle Avrupa omicrona karşı teyakkuza geçerken  Türkiye'nin gerekli önlemleri almadığını dile getiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, acilen alınması gereken 4 önlemi paylaştı. Cumhuriyet'ten Nagehan Yılkın'a konuşan Ceyhan, özetle şunları söylerdi:

"HAFİF SEYREDİYOR AMA..."

"Omicron ile ilgili iki çalışma var birincisi Güney Afrika ikincisi ise İngiltere'de. Güney Afrika'daki çalışmada yüzde 80 daha hafif seyredildiği söyleniyor. İngiltere'de ise yüzde 60 daha hafif seyrettiği söyleniyor. Yani sizin vakalarınız daha hafif seyredebilir ama eğer 6 kat daha fazla vaka görürseniz Omicron'a bağlı daha çok ölüm, daha çok hastaneye yatı görürsünüz. Bütün dünyada onun için kısıtlama önlenmleri alıyor.  Ama bizde şu an hiçbir önlem alınmadığı için yayılmaya devam edecek gibi görünüyor.

Ceyhan ayrıca Omicron varyantının etkisiyle beraber devletin alması 4 önlemi şöyle sıraladı:

1. Ev ortamı: Evde insanları bilinçlendirebilirsiniz. 

2. İş yerleri: Özellikle kabalalık ve kapalı iş yerleri bulaşı çok kolaylaştırıyor. Dolayısıyla esnek mesai ile o da yetmiyorsa vardiyalı çalışmayla büyük ve kapalı iş yerlerinde kalabalıklaşmayı önlemek gerekiyor.

3. Toplu taşıma araçları: Burada kalabayı önlemenin tek yolu kademeli mesai uygulaması. 

4. Kapalı mitingler ve toplantılar: Bu mitingler büyük bulaşa neden oluyor. Bu tarz organizasyonlara, toplantılara, mitinglere kesinlikle izin verilmemeli diye yazın başından beri söylüyorum. Bu şekilde bir mücadele olmaz zaten yani bunların devam ediyor olması mücadele etmediğimizi gösteriyor. Bu tür toplanmaların engellenmesi gerekiyor.

HABERİN TAMAMI

Sağlık