Prof. Dr. Görür: Marmara depremine etkisi olmaz demek bilimsel değil

Prof. Dr. Görür: Marmara depremine etkisi olmaz demek bilimsel değil
Düzce depreminin ardından olası İstanbul depremi de gündemde. Prof. Dr. Naci Görür, "Düzce depreminin Marmara’daki fay sistemi üzerinde nasıl bir stres alanı değişimine sebep olacağını bilmeden Marmara depremine etkisi olmaz demek pek bilimsel bir yaklaşım değildir" dedi.

Düzce'de bu sabah meydana gelen deprem olası İstanbul depremini gündeme getirdi. Uzmanlar, Düzce depremiyle büyük bir enerjinin boşaldığı yorumunu yaparken İstanbul depremine de dikkat çekti.

Kandilli Rasathanesi’nden Doç. Dr. Doğan Kalafat, Düzce' "8 kilometrelik uzunluğundaki bu fay parçası kırılmıştır. Enerjisi boşalmıştır" dedi. Kalafat, “Bu deprem İstanbul'u etkilemez” değerlendirmesini yaparak şöyle devam etmişti: "Düzce'de yaşanan deprem İstanbul'u etkilemez. Bu deprem Kuzey Anadolu Fayı'nın ana parçası üzerinde olan bir deprem değil. İstanbul için beklediğimiz Kuzey Anadolu Fayı'nın ana parçalarında olması."

Şengör ne dedi?

Prof. Dr. Celal Şengör’den ise farklı ve korkutucu bir açıklama geldi. Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya konuşan Şengör, İstanbul depreminin çok yaklaştığını savundu. “Herkes Düzce’nin gerilimini boşalttığını ve uzunca bir süre ciddi bir deprem olmayacağını düşünüyordu. Öyle olmadığını gördük” diyen Şengör, İstanbul’u uyardığını belirterek “Asıl stres birikimi Batı’ya doğru oldu. Yani Adapazarı, Gölcük ve İstanbul. Belki bundan sonra bir kez uyarma fırsatımız dahi olmayabilir” diye konuştu. Şengör, Fatih Altaylı’dan da İstanbul’u terk etmesini istedi.

Görür'den ikinci açıklama

Prof. Dr. Naci Görür de ilk açıklamasında "Bu yörede enerjinin büyük ölçüde boşaldığını düşünüyorum" derken, bir de şu uyarıyı yaptı: “Ancak Bolu Dağı Tüneli ile Bolu güneyi arasında, KAF’a bağlanan hat henüz kırılmadığı için bu kesim riskli bölge olarak düşünülmelidir.”
Görür, İstanbul depremine ilişkin ikinci bir açıklama daha yayınladı ve şöyle dedi: “Düzce depreminin Marmara’daki fay sistemi üzerinde nasıl bir stres alanı değişimine sebep olacağını bilmeden Marmara depremine etkisi olmaz demek pek bilimsel bir yaklaşım değildir.” (Kısa Dalga)

Gündem