Prof. Dr. Hakan Kara: Arjantin sürekli faiz artırsa da enflasyonu kontrol edemiyor, incelenmeli

Prof. Dr. Hakan Kara: Arjantin sürekli faiz artırsa da enflasyonu kontrol edemiyor, incelenmeli
Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, “faiz-enflasyon” ilişkisinde Arjantin'i örnek göstererek, vakanın incelenmesi gerektiğini belirtti.

Seçimlerle birlikte ekonomi yönetiminde yaşanan değişimin ardından Türkiye’nin faiz politikasında da değişiklik bekleniyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yeni Başkan Hafize Gaye Erkan başkanlığında yarın (22 Haziran) toplanacak. Uzmanlar, yıllar sonra Merkez Bankası'nın faiz artıracağı konusunda hemfikir.

Ancak tek başına faiz artırımının enflasyonla mücadelede yeterli olmayacağı belirtiliyor.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, bu konuda Arjantin örneğini verdi.

Kara, sosyal medya hesabından, 2021'den bu yana faizlerin sürekli artırıldığı Arjantin'de enflasyonun da aynı oranda artığını gösteren bir grafik paylaştı.

fzfdef8xwaep5t4.jpg

Kara, şu notu düştü: “Arjantin iki yıldır sürekli faiz artırıyor fakat diğer yapısal sorunlarını çözemediği için enflasyonu bir türlü kontrol edemiyor. Belki de faizi yeterince artırmıyor, tam olarak bilmek zor; ama her durumda yeni ekonomi yönetiminin bu vakayı yakından incelemesinde fayda var.” (Kısa Dalga)

Ekonomi