Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken döviz değerlendirmesi: Merkez Bankası'nın güçlü faiz artışına devam etmesi gerekiyor

Prof. Dr. Hakan Kara'dan dikkat çeken döviz değerlendirmesi: Merkez Bankası'nın güçlü faiz artışına devam etmesi gerekiyor
Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara Türkiye'nin döviz birikimi için "rezervlerin tekrar artması, KKM'nin çözülebilmesi ve katılaşan enflasyon beklentilerinin kırılabilmesi için TCMB’nin güçlü faiz artışına devam etmesi gerekiyor" görüşünü dile getirdi.

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara Türkiye'nin döviz stoğuna ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kara "Merkez Bankası seçimden önceki üç ayda kuru tutabilmek için 19,5 milyar dolar net satış yaparken seçimin hemen sonrasında Haziran'da sisteme geri dönen döviz ve altının katkısıyla sattığının 12 milyar dolarını geri toplayabilmiş görünüyor. Sonrasında ise güçlü turizm sezonuna rağmen nette pek döviz biriktirilememiş" görüşünü dile getirirken "Önümüzdeki altı ay dış açık mevsimsel nedenlerle daha fazla olacak" dedi.

"TCMB’nin güçlü faiz artışına devam etmesi gerekiyor"

f9rar-mxgaacops.png

Kara enflasyon beklentilerindeki katılığın sürdüğünü belirtirken "Bu şartlar altında rezervlerin tekrar artması, KKM'nin çözülebilmesi ve katılaşan enflasyon beklentilerinin kırılabilmesi için TCMB’nin güçlü faiz artışına devam etmesi gerekiyor." yorumunda bulundu.

Kara şunları son olarak kaydetti:

"100. yıla girerken Cumhuriyetimizin güzide kurumlarından biri olan, vaktiyle mensubu olmaktan her daim gurur duyduğum TCMB’nin, ülkenin uzun vadeli refahı için gerekeni yapmaya devam etmesi dileğiyle.."

Şatıroğlu'ndan yorum

Ekonomist Tunç Şatıroğlu ise Kara'nın bu açıklamasına ilişkin "Ağustos böceği ve karınca hikayesini hatırlattı" görüşünü paylaştı. (Kısa Dalga)

Ekonomi