Prof. Dr. Naci Görür, Kandilli'yi doğruladı: “İstanbul depremi minimum 7.2 büyüklüğünde olacak

Prof. Dr. Naci Görür, Kandilli'yi doğruladı: “İstanbul depremi minimum 7.2 büyüklüğünde olacak
Prof. Dr. Naci Görür, Kandilli Rasathanesi'nin İstanbul için deprem uyarısına destek verdi. Görür, "Beklenen depremin minimum 7.2 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini ifade ediyorum" dedi.

Kandilli Rasathanesi,  İstanbul’da beklenen olası depreme ilişkin yürütülen çalışmalar sonucu Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece’yi içine alan fay parçasında anormallik yaşandığını, ‘olası kırılma beklenen alan’ olarak bu hattın öne çıktığını açıklamıştı. Milliyet’ten Mert İnan’ın haberine göre Enstitü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Dr. Doğan Kalafat’ın tahminleri şöyle:

“Batı segmentindeki yoğun enerji boşalımı söz konusu. Ancak Orta Marmara’da daha sıkıntılı bir tablo söz konusu. Bu segmentte en son meydana gelen depremin 1766’da olduğu çeşitli bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Yaklaşık 250 yılı aşkın süredir deprem olmamış bir alanda riskin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Hız kontrasları olası kırılmanın olacağı yerleri gösteriyor. Yalova açıklarından Prens Adaları’nın önünden doğru uzanan parçadaki çalışmaları henüz tamamlamış değiliz. Şimdiye kadar elde ettiğimiz verilere göre yüksek anomalilerinin görüldüğü orta segment (Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece) açıkları. Olası kırılmanın beklendiği alan olarak öne çıkıyor. Başta İstanbul’u etkileyecek Marmara Depremi’nin büyüklüğü 7’nin üzerinde olacak. Tarih veremiyoruz. Bu aşamada yapılabilecek tek şey deprem zararlarını azaltmak. Bu tek parçalı bir kırık olabileceği gibi birden fazla kırılmayı da içinde barındırabilir.”

 "Kandilli'nin söyledikleri doğru"

Kandilli’nin bu açıklamasına Prof. Dr. Naci Görür’den de destek geldi. Görür, Tiwtter hesabından şu mesajı paylaştı:

“Akadaşlar, çoğu arkadaş Kandilli’nin Marmara’da yapmış olduğu yeni açıklama ile ilgili benim fikrimi soruyor: anlıyorum ki açıklamalarımız herkese doğru ve yeterince ulaşmıyor. Ben senelerdir Marmara’da kilitli olan faylardan birinin de Silivri açıkları ile Yeşilköy açıkları arasında uzanan Kumburgaz Fay kolunun olduğunu söylüyorum. Beklenen depremin büyük bir olasılıkla bu kol üzerinde olacağını ve minimum 7.2 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini ifade ediyorum. Dolayısıyla, Kandilli’nin bugün için söyledikleri bana göre doğrudur ve önemsenmelidir.”

Gündem