Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Ceyhan aktif fayı açıklaması: İzmit depremi gibi 10 kat daha büyük bir deprem oluşturmalıydı

Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Ceyhan aktif fayı açıklaması: İzmit depremi gibi 10 kat daha büyük bir deprem oluşturmalıydı
Prof. Dr. Osman Bektaş Ceyhan fayına ilişkin açıklama yaptı. Bektaş "Ceyhan aktif fayının yüzeyde sürünerek (creep) deprem enerjisi harcadığına ait bilgiler olmasa da, fay derin deprem odağına kadar (20-30km) kilitli, deprem enerjisi biriktirseydi 6,3 den büyük, 17 km derinliğindeki İzmit depremi gibi 10 kat daha büyük bir deprem oluşturmalıydı" dedi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra aktif faylara ilişkin değerlendirmeler devam ediyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş da "Ceyhan fayına" ilişkin açıklama yaptı.

Bektaş "Ceyhan aktif fayının yüzeyde sürünerek (creep) deprem enerjisi harcadığına ait bilgiler olmasa da, fay derin deprem odağına kadar (20-30km) kilitli, deprem enerjisi biriktirseydi 6,3'den büyük, 17 km derinliğindeki İzmit depremi gibi 10 kat daha büyük bir deprem oluşturmalıydı" görüşünü dile getirdi.

(Kısa Dalga)

Gündem