Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Adana'ya dikkat çekti: Savrun kırığı yüzeylenmemiş olabilir

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Adana'ya dikkat çekti: Savrun kırığı yüzeylenmemiş olabilir
Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş depremindem sonraki artçılara ilişkin,"Kırık(fay), jeofizik olarak: artçı depremlerin sıralandığı yerdir. Jeolojik: yüzeyde izdir. Deprem odağı kırık çizgisinden olmayabilir. Her jeofizik tabanlı kırığın bir yüzey izi olmayabilir. Göksun’da, kırık aşağıya doğru çatallıdır. Savrun çatalında depremcikler 25 km derindir" açıklamasında bulundu.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra yurttaşların yaşadıkları kentlerin ilişkin zeminlerine ilişkin tedirginleri artarken diri fayın olup olmadığını da merak ediyorlar.

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Twitter hesabından Savrun fayına ilişki şunları kaydetti:

"Kırık(fay), jeofizik olarak: artçı depremlerin sıralandığı yerdir. Jeolojik: yüzeyde izdir. Deprem odağı kırık çizgisinden olmayabilir. Her jeofizik tabanlı kırığın bir yüzey izi olmayabilir. Göksun’da, kırık aşağıya doğru çatallıdır. Savrun çatalında depremcikler 25 km derindir.

fzxaxrvxoauru2z.jpeg

Oysa tüm DAK ile KYK’daki depremlerin odak derinlikleri 5 ile 15 km’dir. Savrun kırığı yüzeylenmemiş olabilir. Türkiye’de böyle yüzlerce jeofizik kırık var, yüzey izi yok.

Depremler 6372 km derinliği olan yer yuvarının kabaca 30 ile 50 km kalınlığındaki dış kabuğunda olur. Deprem odakları dış kabuğun gevrek olan en üst 12 km'lik kısmında olur. Büyük depremler 5-12 km, küçükler 3 ile 5 km odak derinliğinde gerçekleşir.

Tüm depremlerin nedeni yer kabuğunun yürümesi, göçmesiyle oluşur. Devindiren güç ise 50 km derindeki yüzeryuvar(astoshere) içi çevrim akımlarından gelir. Bir gün yüzeryuvar soğuyup donarsa depremler biter. Kabuğun soğuması 2,5 milyar yıl almıştır. İnşallah deprem olmaz dileği boştur."

(Kısa Dalga)

Gündem