Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un 6,5'luk deprem uyarısı yaptığı noktada 2 deprem oldu

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'un 6,5'luk deprem uyarısı yaptığı noktada 2 deprem oldu
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy geçtiğimiz gün Malatya'ya ilişkin yaptığı uyarıda 6,5 büyüklüğünde bir deprem olabileceğini söylemişti. Dün Malatya Battalgazi'de iki orta ölçekli deprem meydana geldi.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra geniş bir alanda topoğrafik etkilenme oldu.

Merkezi Kahramanmaraş olan yaklaşık 250 km'lik dairede aralıklarla depremler olmaya devam ediyor.

Deprem bilimciler, bölgede depremlerin ve artçıların 2-3 yıl daha sürebileceğini söylüyor.

Sarsıntı korkusunu yenmeye çalışan vatandaşlar bu yaşanan depremlerden son derece etkileniyor. Geçtiğimiz günde Malatya merkezli iki deprem arka arka gerçekleşti. AFAD depremlerin büyüklüğünü 5,2 ve 4,7 olarak açıkladı.

Battalgazi'de 17.46'da 5,2, 17.49'da 4,7 büyüklüğünde kaydedilen depremler, Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adıyaman ve Kilis'te de hissedildi.

Şener Üşümezsoy "deprem olabilir" demişti

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 2 gün önce depreme ilişkin yaptığı açıklamada Malatya'da 6.5’lik bir deprem olabileceğini söylemişti.

2020 yılında gerçekleşen deprem ile fayın kırıldığı ancak yeterli stresin boşalmadığını belirten Üşümezoy "bölgede sık sık depremler gelişiyor" dedi. "Bu fay ya tek başına kırılır yada Gölbaşı ve Çelikhan faylarını beraberinde kırabilir" dedi.

Üşümezsoy, "Pütürge-Çelikan ve Çelikhan'da çatallanarak bir kolu Erkenek'e bir kolu Doğanşehir'e doğru giden bir fay düğümü söz konusudur. Meydana gelen depremlerde o bölgede yırtılma yavaşladı ve bu da 5 büyüklüğünde depremlere neden oluyor. Doğanyol'da Fırat Nehri bu fayla kesilerek güneyi 15 kilometre doğuya giderken, kuzeyi batıya doğru atılmış. Ancak Pütürge hattı kırılmamıştı. Bu depremler de bu fay hattında bulunan depremlerdir." dedi. (Kısa Dalga)

Gündem