Prof. Dr. Şerif Barış'dan Adana açıklaması: Aktarılan gerilme göre Adana'nın genelini söyledim

Prof. Dr. Şerif Barış'dan Adana açıklaması: Aktarılan gerilme göre Adana'nın genelini söyledim
Kocaeli Üniversitesi'nde öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinden gelen depreme ilişkin soruları yanıtladı. Barış, Adana, Gaziantep, Ölüdeniz Fayı ve Bingöl sorularına dikkat çeken yanıtlar verdi... Adana'ya ilişkin soruya ise "Maraş depremleri nedeniyle aktarılan gerilme sonucuna göre Adana'nın genelinden bahsettim" açıklamasında bulundu.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgede meydana gelen artçılar yurttaşlarda endişe yaratmaya devam ediyor.

Kocaeli Üniversitesi'nden öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış takipçilerinin Adana, Gaziantep, Ölüdeniz Fayı, Bingöl sorularına yanıt verdi.

İşte o soru ve yanıtlar..

Adana

Soru: Şerif hocam, Adana ile ilgili yazdıklarınız okudum. Büyük deprem beklentisi küçük diyorsunuz. Peki Adana derken ilçeleri de mi kastediyorsunuz? Karataş fayı ile ilgili görüşünüzü paylaşır mısınız? 7 büyüklüğünde depremden bahsedenler var?

Yanıt: Maraş depremleri nedeniyle aktarılan gerilme sonucuna göre Adana'nın genelinden bahsettim. Tek tek faylarla ilgili bir yorum yapabilmek için bir sürü bilgiye ihtiyaç vardır ve bahsettiğiniz fayla ilgili yarıntılı bir çalışma yapmadan, varsa yapılan tüm çalışmaları okumadan orası hakkında yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Büyük depremden bahsedenler hangi araştırmayı yapmış, hangi bilgiye göre bunu söylüyorlar onların açıklamsı gerek. Aktarılan gerilme bunu teyit etmiyor. Ayrıca bir riskten bahseden birisi varsa riskin dayandığı olasılık hesabını açıklaması gerekir ve riskin yüzde olarak kaç olduğunu ve hangi yıllar için geçerli olduğunu açıklaması lazım.

Soru: 6 ve 7 leri bulacak depremler olmasında hocam. sizlerin öngörüsü 7 olabilir mi bu bölgelerde. Mersin ve Adana için görüşlerinizi biliyorum peki güncel olarak görüşleriniz de değişiklik oldu mu hocam

Yanıt: 6 Şubat depremleri ve sonrasında oluşan büyük artçılardan bölgeye aktarılan gerilmelere göre bu tür büyük depremlerin olma olasılığı çok düşük. Asıl sormanız gereken büyük deprem olacak diyenlerin hangi veri, hangi olasılık ve hangi gerilme birikimine göre bunu söyledikleridir. Ortada somut hiçbir araştırma ve sonuç olmadan bu tür öngörüler maalesef sizlerde ruhsal travmayı tetikliyor ve sizleri tekrar tekrar depremzede yapıyor.

Soru: Hocam merhaba, Saimbeyli'de deprem olmuş gene 4 üzeri. Daha büyüğü gelir mi yakın zamanda tam unuttuk derken tekrardan başladı, Mersin’de fay yok ama her şeyden etkileniyoruz.

Yanıt: Bugün olan deprem de Elbistan depreminin artçısıdır. Bu artçılar 4-5 büyüklüğünde zaman zaman olabilecek depremlerdir. Hatırlarsanız artçı depremlerin en az 2 yıl süreceğini söylemiştim. Daha büyüğü konusunda bir öngörü de bulunmak gerçekten çok zor.

Gaziantep

Soru: Merkezi doğuşu ve güneyine ne olmuş Antep'in? Çok özür dileyerek soruyorum Gaziantep merkezden Hocam

Yanıt: Kahramanmaraş depremlerinden dolayı Gaziantep'e aktarılan önemli bir gerilme yok, büyük deprem riski düşük diye paylaşmıştım.

Soru: Antep merkezde de yok ama bizde sallanıyoruz sürekli.

Yanıt: Bölgede olan 4 ve daha büyük artçı depremlerde sadece Gaziantep değil birçok ildeki yapılar sallanır. Ama bu artçı depremler sağlam binalarda hasar yapacak güçte olmazlar.

Soru: Neresi Antep'in?

Yanıt: Merkezi, doğusu ve güneyi...

Ölüdeniz Fayı

Soru: Peki hocam sizin öngörünüz nedir Ölüdeniz fayı için yakın tarihte deprem üretme riski var mı?

Yanıt: Deprem üretme riskini belirlemek için olasılık hesapları yapmadan, o fayın geçmiş deprem tarihini bilmeden, o fay zonunda deprem tekrarlama aralığını bilmeden söylecek bir şey yok. Bunları yazınca da hiçbir şey bilmez bir hoca oluyorum.

Soru: AFAD’ın yayınladığı raporu okumadınız mı deprem Ölüdeniz fay sonunun narlı ucunda kırıldı diye belirtmiş.O deprem büyük değil miydi?

Yanıt: AFAD'ın raporundan: "bir hat ile Ölüdeniz Fay Sistemi’nin kuzey ucundaki Narlı parçası’nı kırdığı;"

Soru: Hocam ÖDFZ enerjisini boşalttı mı?

Yanıt: ÖDFZ de büyük bir deprem olmadı ki enerjisini boşaltsın.

Soru: Sayın hocam...Hatay'ın altındaki Ölüdeniz fay hattında olacak bir depremde K.Maraş nasıl etkilenir...binamız az hasarlı sıkıntı olur mu bize..

Yanıt: Olası bir depremin yerini, derinliğini, ivmesini, büyüklüğünü; zemininizi, binanızın projesini bilmeden hasarı bilecek dünyada bir tane uzman yoktur. benzer durum yapınızın ne olacağı konusu için de geçerlidir.

Bingöl

Soru: Hocam Bingöl tarafında olabilecek 7 ve üzeri depremde Elazığ'dan, Malatya, Adıyaman, Pazarcık, K. Maraş bölgesi ne kadar etkilenir, kaç değerde hissederiz. Orta hasarlı binalarda oturmamak lazım

Yanıt: Bir depremin tüm bilgilerini bilmeden, diğer şehirlerdeki zaman ve yapı bilgisi olmadan oluşturacağı hasarı ve etkiyi bilmek mümkün değildir. (Kısa Dalga)

Gündem