Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Ekşi Sözlük'ün açılması 2-3 yılı bulabilir

Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Ekşi Sözlük'ün açılması 2-3 yılı bulabilir
Bilişim hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, yeniden erişime kapatılan Ekşi Sözlük'ün açılmasının 2-3 yılı bulabileceğini söyledi.

Ekşi Sözlük, paylaşımlar nedeniyle 21 Şubat'ta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sitenin tamamı erişime engellenmişti.

Ekşi Sözlük yönetiminin mahkemeye başvurusu sonrası engel kararı kaldırılmıştı. Ancak daha sonra engelin kaldırılmasına itiraz edilmiş, bu itirazın kabulü sonrası engel kesinleşmişti.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, kararın kesinleşmesi nedeniyle tek çarenin Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurmak olduğunu, bu süreç sonunda erişim engelinin kalkmasının 2-3 yılı bulabileceğini ifade etti.

Akdeniz'in Twitter paylaşımları şöyle: "Beklendiği üzere Ekşi Sözlük kaldırma kararına itiraz edilmiş. Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği itirazı kabul ederek platformu tekrardan erişime engellemiş. Karar bu aşamada 'kesin' olduğu için tek çare Anayasa Mahkemesine başvurmak. AYM de bu başvuruya 2-3 sene bakmaz.

Diğer sitelerden örnek verdi

Bir taraftan AYM, Twitter için 2014 yılında 10 gün içinde, YouTube için yaklaşık 2 ay içinde karar verirken, Wikipedia başvurusunu 2.5 yıl bekletmişti. Benzer şekilde OdaTV, Independent Türkçe ve JinNews için yapılan başvuruları da 2020'den beri bekletiyor ve karar vermiyor.

Hatta OdaTV başvurusu, Ağustos 2020'den beri karar aşamasında bekliyor. Bu dosyada Adalet Bakanlığı görüş de verdi. AYM'nin BirGün, Diken, Sendika.org ve Wikipedia kararları ışığında OdaTV başvurusu bekletilecek bir başvuru da değil. Derhal karar verilmeliydi.

Kısacası, 8/A maddesi kapsamında alınan tüm kararlar siyasi nitelikli ve basın, İnternet medyası & platformları susturmak amacı gütmektedir. AYM de süreci yavaşlatarak, etkili olabilecek tüm başvuru yollarını ortadan kaldırmakta, AİHM'e yapılacak başvuruları da ötelemektedir." (Kısa Dalga)

Gündem