Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Nadir Kitap’ın sitesine sansür hukuka aykırı

Prof. Dr. Yaman Akdeniz: Nadir Kitap’ın sitesine sansür hukuka aykırı
Nadir Kitap sitesinin erişime engellenmesini “sansür” olarak değerlendiren Prof. Dr. Yaman Akdeniz, mahkemenin “kişilik hakkı” ihlaline karar veremeyeceğini vurguladı.

Bilişim Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Nadir Kitap ve Kitantik web sitelerinin erişeme engellenmesini değerlendirdi. Mahkemenin “kişilik hakkı” ihlaline karar veremeyeceğini vurgulayan Akdeniz, hukuka aykırı kararın derhal kaldırılmasını istedi.

Yaman Akdeniz’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Nadir Kitap ve Kitantik web siteleri Adalet Bakanlığı'nın talebi ile topyekûn erişime engellenmiş ve sansürlenmiş. Gerekçe ‘Adalet Bakanlığı'na ait yayınların hukuka aykırı olarak satışa sunulması.’ Fakat Hâkimlik kişilik hakkı ihlali kararı vermiş!

“Adalet Bakanlığı, ücretsiz dağıtılan ‘Adalet İstatistikleri’ yayınlarının @Nadirkitap ve @kitantikCOM tarafından telif haklarını ihlal edecek şekilde hukuka aykırı şekilde satıldığını iddia etmiş. Ankara 10. Sulh Ceza Hâkimliği ise 5651 sayılı Kanunun 9. maddesine atıfla kişilik hakkı ihlaline karar vermiş. Yayınların toplatılma talebini ise reddetmiş.

“Hâkimlik, telif hakları iddiası ile ‘kişilik hakkı’ ihlaline karar veremez. Böyle bir yetkisi yok. 5651 sayılı Kanun'un 9. maddesi her şeyin çözümü olamaz. Kaldı ki kitap sitelerinin topyekûn engellenmesi ile ilgili herhangi bir gerekçe de sunulmamış Hâkimlik tarafından.

“Popüler kitap sitelerinin Adalet Bakanlığı eli ile keyfi bir şekilde topyekûn engelletilmesi de ancak sansür olarak tanımlanabilir. Talep Bakanlık tarafından derhal geri çekilmeli, hukuka aykırı karar da kaldırılmalıdır.”

Gündem