Prof. Kausel: Yeniden inşa erken, bu telaşın arkasında siyasi bir motivasyon olabilir

Prof. Kausel: Yeniden inşa erken, bu telaşın arkasında siyasi bir motivasyon olabilir
Zemin dinamiği alanındaki çalışmaları ile tanınan MIT Profesörü Eduardo Kausel, “Yaşanan bu trajedinin bir an önce geride bırakılması telaşıyla mühendisler malzemeleri örneklemek için fırsat bulamadan molozların buldozerlerle kaldırılması, kanıtların gömülmesi konusunda endişeliyim” dedi.

AKP iktidarı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı 11 ilde yeniden inşa çalışmalarına başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaatların bir yıl içerisinde tamamlanacağını söylüyor. Ancak uzmanlar, yeniden inşa için erken olduğunu belirtiyor.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) İnşaat ve Çevre Mühendisliği Profesörü Eduardo Kausel, yeniden inşa telaşının arkasında siyasi bir motivasyon olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Yapı dinamiği ve sismoloji mühendisliği alanlarında uzman olan Kausel, Ekonomi Gazetesi’nden Elif Karaca’ya verdiği demeçte, “Her şeyden önce, mevcut sismik yönetmeliklerin acil bir revizyona ihtiyacı olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor” dedi.

Kausel, şöyle konuştu:

“Türkiye’de depremlerin ardından başlayan yeniden inşa telaşının erken olduğuna inanıyorum. Arkasında siyasi bir motivasyon olabilir. Her şeyden önce, mevcut sismik yönetmeliklerin acil bir revizyona ihtiyacı olup olmadığının belirlenmesi gerekiyor. Geçmişteki hataların veya daha kötülerinin tekrarlanmaması için yaşanan felaketin, mühendislikten kaynaklanan nedenlerini anlamak gerekiyor. Türkiye’deki uzmanların -aralarında fevkalade kalifiye olanlar var- önce tüm molozları elemeleri ve adli araştırmaları yapmaları lazım. Çöken binalardan, özellikle de yakın zamanda yapılmış olanlardan kapsamlı bir malzeme seti toplanması ve çökme nedenlerinin tam olarak belirlenmesinde fayda var. Ayrıca çökmüş binaların olduğu bölgelerdeki hareket yoğunluğu belirlenerek, sismisite ve hasar derecesi haritaları hazırlanmalı. Kahramanmaraş’ın kuzeydoğusunda başlayan ve Malatya ile Adıyaman’ın ortasından geçerek güneybatıya uzanan fay hattının hemen yukarısında, yaklaşık 5 km’lik bir bölge içinde hareketlerin son derece yoğun olduğunu göreceklerdir.

İnşaat sektöründeki yolsuzluk

“Birçok güncel çalışma hareket yoğunluklarını ve hasar derecesini ‘episantr (merkez üs) uzaklığı’ cinsinden bildiriyor. Bunlar bu bağlamda işe yaramaz. Önemli olan, “merkez üssüne” değil, fayın kendisine olan mesafe. Bu çalışmalar hangi binaların uygun hangilerinin uygunsuz olduğunu ve farklılık nedenlerini ortaya koyacaktır. Pek çok binanın gerekli sismik dayanıklılığa sahip olup olmadığı konusunda şüphelerim var. Bunun en önemli nedeni inşaat sektöründe yaygın olan yolsuzluk olasılığı. Yeni, modern ve çok pahalı binalar da yıkıldı. Bunlarda eksik ve ucuz malzeme kullanımı kadar inşaatta ‘detaylandırmaya’ yeterince dikkat edilmemiş olması da önemli.

“Kanıtların gömülmesi konusunda endişeliyim”

“Yaşanan bu trajedinin bir an önce geride bırakılması telaşıyla mühendisler malzemeleri örneklemek için fırsat bulamadan molozların buldozerlerle kaldırılması, kanıtların gömülmesi konusunda endişeliyim. Önümüzdeki aylarda onlarca, yüzlerce inşaatçı yargılanacak ve ‘adalet yerini bulacak’. Ancak bu, sorunu çözmeyecek. İçtenlikle umuyorum ki hükümet uzmanların söylediklerini dikkate alarak bu gözden geçirme sürecinin ilerlemesine izin verir.”

“Türkiye’de bilinen, büyük aktif fay hatlarının 5 km yakınında yeni inşaatlardan kaçınılması” gerektiğini söyleyen Kausel, “Artçı sarsıntılar sürerken yeni inşaatlar yapılabilir mi?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Yeniden inşa kararı şu anda alınsa bile, inşaatın başlaması ve/veya tamamlanması aylar (veya yıllar) alacaktır. O zamana kadar artçı sarsıntıların çoğu dinmiş olacak. Şu anda bile, çoğu artçı şokun büyüklüğü 4’ün altında, yalnızca bir kısmı şiddetli. Devam eden birkaç inşaatı etkileyebilir, ancak çoğunluğu korunacaktır. Artçı sarsıntılar can sıkıcı olabilir, ancak aşılmaz bir sorun değil. Beton kalıpların ve geçici desteklerin yeterli olması koşuluyla, artçı şokların inşaatları etkilemesi olası değildir.” (Kısa Dalga)

Gündem