Psikolog Altınkeser: Depremzedelerle deprem anının konuşulmamasını öneriyoruz

Psikolog Altınkeser: Depremzedelerle deprem anının konuşulmamasını öneriyoruz
Psikolog Nisa Altınkeser, depremzedelerle bir araya gelindiğinde deprem anından bahsedilmesinin yanlış olduğunu belirtti.

Yozgat’a gelen deprem mağdurlarına yönelik destekler devam ederken, Şehir Hastanesi bünyesinde oluşturulan Psikososyal Destek Merkezi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görevli personel de depremzede ailelere ve çocuklarına yönelik çalışmalar yürütüyor.

Yozgat Şehir Hastanesi’nde görev yapan psikolog Nisa Altınkeser, hastane bünyesinde oluşturulan Psikososyal Destek Merkezi’nde depremzedelerin yaralarını sarabilmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Psikolog Altınkeser, hastaneye gelen depremzedelerden bazılarının yaralı, fiziksel olarak kötü durumda olduklarını belirterek, şöyle konuştu:

"İyileştirdikten sonra önemli olan nokta depremzedelerle deprem anını çok fazla konuşulmamasını öneriyoruz. İnsanlar depremin nasıl olduğunu çok merak ediyorlar. Olağanüstü bir durum yaşadık, büyük bir afet yaşadık. İnsanlar çok kaygılı ve gergin. Bazıları yakınlarını kaybetmiş oluyor, enkazın altından çıkmış oluyor, bu onlar için büyük bir travma. O yüzden bunu mümkün olduğunca süreç içinde konuşmamamız gerekiyor. Biraz zaman geçmeli, daha sonra kendileri konuşmak istediğinde onları konuşturmalıyız. Çok fazla meraklı insanlar, ‘deprem nasıl oldu, enkazın altında mı kaldın' tarzı soruları birebir sormaması gerekiyor."

Depremzedelerin çok kaygılı olduklarını ifade eden Altınkeser, "Uyku problemleri çekecekler. Daha önce hiç yaşamadıkları psikolojik sıkıntılar yaşayacaklar. Bunlar çoğu için geçici olacaktır. Bunlarla karşılaştıklarında sakin olmaları gerekiyor. Bu dönemde sosyal destek almaları önemli. Eğer bir süre geçmezse, ondan sonra biz o psikolojik sıkıntılarla mücadele etmeye çalışırız ama şu anda yaşadıkları bütün kaygılar, psikolojik sıkıntılar çok normal" dedi.

Hastaneye gelen depremzedelerin öncelikle fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığını, daha sonra psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları ile görüştürdüklerini aktaran Altınkeser, çocuklar için de oyun seansları olduğunu kaydetti.

"Tamamen ortadan kaldıramayız ama..."

Yozgat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nden uzmanlar ayrıca Hatay'ın Hassa ilçesine giderek rehabilitasyon çalışmalarına katıldı. Ekipte yer alan sosyal hizmet uzmanı Sümeyya Erol, şunları söyledi:

"Depremin ilk günlerinde Hatay'da görev yaptık, şu anda da buraya gelen misafir ettiğimiz ailelerin çocuklarıyla çalışmalar yapıyoruz. Burada çocukları öncelikle yaş gruplarına göre ayırdık. Yaş dönemine göre duygu çalışmaları yaptık, kitap okuma saatleri yaptık. Psikososyal destek amaçlı verebileceğimiz ne varsa bunlarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız çocukların normal hayata dönmesi. Travmaların etkilerini tamamen ortadan kaldırmayız ama ne kadar azaltabiliriz, ne kadar normale dönebiliriz, bununla ilgili çalışmalar yürütüyoruz."

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.