Putin, Biden'ın teklif ettiği İklim Zirvesi'ne katılacak

Putin, Biden'ın teklif ettiği İklim Zirvesi'ne katılacak
Rusya ile ABD arasında gerilimin attığı bir dönemde Biden'ın teklif ettiği iklim zirvesine Putin'in katılacağı açıklandı.

Kremlin, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Joe Biden tarafından teklif edilen Uluslararası İklim Zirvesi'ne video konferans yoluyla katılacağını açıkladı.

Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, “Vladimir Putin, iklim değişikliğin olumsuz sonuçlarının üstesinden gelmek için geniş bir işbirliği bağlamında Rusya’nın yaklaşımını anlatacaktır” dendi.

Bu hafta Perşembe ve Cuma günleri yapılacak zirveye 40 lider davet edildi. Bu zirve, Donald Trump döneminde geri plana çekilen ABD’nin iklim değişikliğine karşı mücadeleye geri dönüşünü temsil ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da davetliler arasında bulunuyor. 

Joe biden, mart sonunda, Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i zirveye katılmaya davet etmişti. Pekin, henüz niyetini açıklamadı.

Moskova, Rusya ile Batılı ülkeler arasında özellikle Ukrayna ve muhalif Aleksey Navalny konusunda gerilimin arttığı bir dönemde zirveye katılım konusunda olumlu cevap verdi.

İklim sorunları, Washington ile Moskova arasında işbirliği yapılacak son birkaç alandan biri olarak görülüyor.

Birçok bilim adamına göre, Rusya’nın Sibirya ve Kuzey Kutup bölgeleri de iklim değişikliğine en çok maruz kalan bölgeler arasında bulunuyor ve son yıllarda bu bölgeler rekor seviyede sıcaklık artışına ve dev yangınlara sahne oldu.

Moskova ve ABD, mart başında, iklim konusunda iş birliğini güçlendireceklerini açıklamıştı.

Kremlin’in iklim konularıyla sorumlu yetkilisi Ruslan Edelgeriyev, ABD’nin eski Dışişleri Bakanı ve iklim konusunda özel temsilcisi John Kerry ile görüşmüştü.

Rus yetkili, ABD ile başlıca iş birliği alanlarının Kuzey Kutbu’nun korunması ve ormancılık ile temiz enerji konuları olacağını belirtmişti. (AJANSBİZİM)

Dünya