Putin duyurdu: Rusya, ABD'yle 'nükleer silah anlaşması'nı askıya aldı

Putin duyurdu: Rusya, ABD'yle 'nükleer silah anlaşması'nı askıya aldı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'yle imzaladığı Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması'nın askıya alındığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya yönelik saldırının yıldönümüne sayılı günler kala, Federal Meclis üyelerine seslendi.

Putin, TV'lerden de yayınlanan ve 'ulusa sesleniş' konuşması olarak anılan açıklamasında, Yeni Stratejik Saldırı Silahlarının Azaltılması Anlaşması’na (START) katılımı askıya aldıklarını ancak anlaşmadan çekilmediklerini ifade etti.

Rusya lideri, karada konuşlanmış yeni stratejik silah sistemlerinin muharebeye hazır duruma geçmesi konusunda geçen hafta kararname imzaladığını belirterek NATO'nun şubat ayında Rusya’dan stratejik silahlara ilişkin anlaşmaya geri dönmesini istediğini kaydetti.

'Sorumlusu ABD'

Putin, şöyle devam etti: "Askeri tesislerimizi de denetlemek istiyorlardı. İçinde bulunduğumuz bu çatışma hâli düşünülecek olursa bu çok saçmaydı. Zira bizim denetim gerçekleştirmemize izin vermiyorlardı. (…) ABD ile NATO, amaçlarının Rusya’yı stratejik olarak yenilgiye uğratmak olduğunu açıkça söylüyorlar. NATO, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın tarafı olmak istediğini söylüyor. Bu bizim için uygun ancak bunun için geç kalındı, zira NATO içerisinde birden fazla nükleer güç bulunuyor. (…)."

Putin, stratejik silahların azaltılması anlaşmalarından birincisinin SSCB ve ABD tarafından 1991’de yapıldığını, daha sonra ilişkilerin kötüleştiğini belirterek bundan ABD'yi sorumlu tuttu.

Fransa ve İngiltere’ye işaret etti

Rus lider sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi de bize ültimatomlar veriyorlar. Bu koşullarda söylemem gerek ki Rusya, Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nı askıya alma kararı almıştır. Anlaşmadan çıkmıyoruz, onu askıya alıyoruz. Anlaşmaya geri dönmeden önce Fransa ve İngiltere’nin potansiyelini değerlendirmemiz gerekecek. (…) ABD’deki bazı figürler, nükleer silahlarını test etmeyi düşünüyor. ABD bu testleri gerçekleştirirse biz de aynısını yapacağız. Küresel eşitliğin yok edilebileceğine ilişkin yanılsamaya kapılmalarını istemeyiz."

Rusya ile ABD'nin 2010'da imzaladığı ve 2021'de beş yıl için yeniden uzatılan Yeni START anlaşması, iki ülkenin uzun menzilli nükleer savaş başlıklarının sayısını 1550'yle sınırlıyordu. (Kısa Dalga)

Dünya