Putin: Ukrayna tahılının rotasını değiştirmek zorunda kalabiliriz

Putin: Ukrayna tahılının rotasını değiştirmek zorunda kalabiliriz
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada "Kimse Rusya'yı tecrit etmekte başarılı olamaz, bu imkânsız" derken, Ukrayna tahılının sadece Avrupa'ya gitmesini eleştirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşı nedeniyle Batı tarafından kendilerine uygulanan yaptırımlara tepki göstererek, "Batı'nın küresel ekonominin altını oyduğunu" söyledi. Putin, Ukrayna tahılının yoksul ülkelere değil sadece Avrupa Birliği'ne gönderildiğini söyleyerek, "Ukrayna tahılının rotasını değiştirmeyi düşünmek zorunda kalabiliriz" dedi.

Putin, Rusya'nın en doğusundaki Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın tahılını ihraç edebilmesi için Rusya'nın elinden geleni yaptığını söyledi. Ancak bu tahılın tamamının Avrupa Birliği'ne gittiğini belirten Putin, "küresel gıda piyasasındaki sorunların muhtemelen yoğunlaşacağını ve ufukta insani bir felaketin göründüğünü" söyledi.

Putin, "Tahıl ve diğer gıda ürünlerinin varış noktalarını kısıtlamayı" düşündüğünü, bu konuyu Erdoğan'la ele alacağını ifade etti. Putin, "Ara durak olan Türkiye'yi saymazsak Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı düşük gelirli ülkelere değil, Avrupa Birliği'ne sevk ediliyor" dedi ve düşük gelirli ülkelerin gıdaya erişimi kaybettiğini belirtti.

'TAHIL ANLAŞMASINDA ALDATILDIK'

Tahıl koridorunun rotasının değiştirilmesini düşünmek zorunda kalabileceklerini söyleyen Putin, "kendilerinin ve kalkınmakta olan ülkelerin aldatıldığını" söyledi.

Putin, Batı'nın yaptırımlarının tüm dünya için bir tehlike oluşturduğunu belirtti; "Batı'nın, dünyaya kendi hakimiyetini dayatma amaçlı saldırgan bir girişimle küresel ekonominin altını oyduğu" yorumu yaptı.

"Kimse Rusya'yı tecrit etmekte başarılı olamaz, bu imkânsız" diyen Putin, Moskova'nın gelecekte İran ve Ortadoğu piyasalarına girmek konusunda daha fazla fırsat bulacağını belirtti.

UKRAYNA'DAN JET YANIT

Putin'in tahıl koridoru hakkındaki sözlerine, Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak'tan yanıt geldi. Podolyak, Rusya liderinin tahıl anlaşması konusundaki açıklamalarının "beklenmedik ve temelsiz" olduğu, "küresel kamuoyunu etkilemeyi" amaçladığı yorumunu yaptı.

Reuters'a konuşan Podolyak, tahıl anlaşmasının maddelerine uyulduğunu belirtti; "Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasını gözden geçirmesi için objektif bir neden bulunmadığını" söyledi. (Kısa Dalga)

Dünya