Putin'den Erdoğan'a: Batı, Rus tahılını bloke eden uygulamaları iptal edince anlaşmaya döneceğiz

Putin'den Erdoğan'a: Batı, Rus tahılını bloke eden uygulamaları iptal edince anlaşmaya döneceğiz
Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Rus tarım ürünlerinin uluslararası pazarlara tedarikini bloke eden uygulamaların kaldırılması halinde, ülkesinin tahıl anlaşmasına geri döneceğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği telefon görüşmesine dair Kremlin’den açıklama geldi.

Kremlin’in açıklamasına göre Putin görüşmeleri sırasında Erdoğan’a, Ukrayna tahılının Karadeniz limanları üstünden ülkeden çıkarılması ve Rusya’nın tahıl ve gübre ürünlerinin sevkiyatını bloke eden uygulamaların iptalini içeren ‘paket anlaşma konusundaki ilkesel pozisyonunu’ anlattı.

Sputnik Türkiye’de yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı, İstanbul’da geçen sene imzalanan ve bu zamana kadar birkaç defa uzatılan anlaşmanın yeniden uzatılmasının, söz konusu anlaşmanın ‘Rusya ile ilgili kısmının gerçekleştirilmesinde ilerleme kaydedilmeyince anlamını yitirdiğini’ belirtti.

Ancak görüşme sırasında Putin, Batı ülkeleri Rusya karşısında anlaşma ile belirlenmiş yükümlülüklerini yerine getirir getirmez, Rusya tarafının anlaşmaya geri döneceğini doğruladı.

Putin, bunun yanında, ‘gıda ürünlerine gereksinim duyan ülkeler dikkate alınarak söz konusu ülkelere Rus tahılını göndermek için güvenilir seçenekler üstünde çalışıldığını’ belirtti.

Putin söz konusu ülkelere ücretsiz tahıl tedarik edileceğini ve bu konunun geçen hafta St. Petersburg’da düzenlenen Rusya-Afrika Forumu’nda da ele alındığını kaydetti.

Putin, tahıl tedariki konusunda Türkiye ve dileyen diğer ülkelerle işbirliği yapmayı sürdürmek istediklerini de ekledi.

Bununla beraber Kremlin’in açıklamasına göre Putin ve Erdoğan, ülkelerinin ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştirme, enerji alanındaki stratejik ortak projelerin gerçekleştirilmesi ve turizmde işbirliğini sürdürme konularını da ele aldı. Telefon görüşmesi sırasında her iki taraf da ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2022’de neredeyse iki kat büyümüş olmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

Ayrıca Erdoğan’ın ‘Türkiye’deki orman yangınlarının söndürülmesine yardım ettikleri için Rusya liderliği ve halkına teşekkür ettiği’ belirtildi.

Kremlin açıklamasına göre Putin ve Erdoğan ayrıca, çeşitli düzeylerde temasları sürdürme ve yüz yüze görüşme için hazırlık yapılması konusunda anlaştılar. (Kısa Dalga)

Dünya