Putin'den 'tahıl koridoru' açıklaması

Putin'den 'tahıl koridoru' açıklaması
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa ve Almanya liderleriyle yaptığı görüşmelerde Ukrayna'daki savaştan kaynaklı tahıl krizinin çözülmesi için görüşmeler yapmaya istekli olduklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaş konusunda Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde Ukrayna'nın buğday ihracatı, Batı'nın Kiev'e gönderdiği silahlar ve müzakere süreci ele alındı.

20 milyon tondan fazla tahılın savaş nedeniyle Ukrayna'daki silolarda bekletilmesi sonucu dünya çapında tahıl fiyatları yükselirken Putin 'Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlatılmasının yollarını ele almaya hazır olduğunu' söyledi.

Putin, "Rusya kendi adına, Karadeniz limanlarından Ukrayna tahılı da dahil, tahılın engelsiz şekilde ihraç edilmesi için seçenekler bulunmasına yardım etmeye hazır" dedi.

TARIM ÜRÜNLERİ VE GÜBRE İÇİN YAPTIRIM ŞARTI

Kremlin açıklamasına göre Putin, yaptırımların kaldırılması halinde Rusya'nın gübre ve tarım ürünlerinin ihracatını artırmaya hazır olduğunu da söyledi. Bu talep son günlerde, İtalya ve Avusturya liderleri tarafından gündeme getirilmişti.

Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatı dahil gıda konusunda yaptırımların kaldırılması halinde' yardım etmeye istekli olduğunu söyledi.

Putin görüşmelerde kendilerinin Ukrayna ile yeniden masaya oturmaya hazır olduklarını söylerken, Kiev hükümetini müzakerelere yanaşmamakla suçladı. Ayrıca, Batı'nın Ukrayna'ya silah göndermesine karşı uyarılarını da yineledi.

Türkiye'nin tahıl krizinin çözümü için arabuluculuk yapmaya çalıştığı belirtilmişti. Geçtiğimiz hafta Reuters ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ankara'nın Boğazlar üzerinden bir 'tahıl koridoru' açılması için Rusya ve Ukrayna ile müzakereler yürüttüğünü söylemişti. (Kısa Dalga)

Dünya