Putin'in pişmanlığı: Keşke daha önce harekete geçseydik

Putin'in pişmanlığı: Keşke daha önce harekete geçseydik
Ukrayna’da savaşan Rus askerlerinin anneleriyle bir araya gelen Putin, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin daha önce Rusya’ya dahil edilmemesinden pişmanlık duyduğunu açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaşa katılan askerlerin aileleriyle bir araya geldiği toplantıda dikkat çeken açıklamalar yaptı.

Putin dün Ukrayna'daki Rus askerlerinin anneleriyle bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta bulunan ayrılıkçı bölgelerin daha önce Rusya'ya dahil edilmemesinden pişmanlık duyduğunu açıkladı.

Rusya lideri, Ukrayna işgalinden hemen önce şubatta, 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'ni tanımış ve Ukrayna'ya asker göndermişti. 9 aydır süren savaş ülkenin doğusunda tüm şiddetiyle sürerken, son dönemde Ukrayna'nın taarruzu karşısında bazı bölgeleri kaybeden Rusya, eylülde de Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'yı resmen ilhak etmişti.

‘Geç kaldık’

Putin dün yaptığı konuşmada ayrılıkçı bölgeleri Rusya'ya katmakta geç kaldıklarını söyleyerek “Bu durumda daha az askerimizi kaybederdik” dedi. Ukrayna'da ölen sivil sayısının da daha az olacağını savunan Putin, 2014'te Donbas'ta ayrılıkçılarla Ukrayna arasında savaşın patlak verdiği dönemde bölgedeki durumu ve yerel halkın hissiyatını tam olarak anlayamadıklarını söyledi.

“Minsk Anlaşmaları sayesinde Donetsk ve Luhansk'ı Ukrayna'yla yeniden birleştirmek için bir çözüme ulaşabileceğimize inandık ve bunun için çok çaba harcadık” diyen Rusya lideri, Ukrayna'da 2014 yılında Rus karşıtlarının darbe yaptığını ve krizin bu süreçte patlak verdiğini yineledi.

Ukrayna'da Meidan gösterileri olarak bilinen olaylarda Rusya destekli Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ülkeden ayrılmak durumunda kalmış, Batı yanlıları iktidarı ele geçirmiş ve ayrılıkçılar Ukrayna'nın doğusunda tek taraflı bağımsızlık ilan etmişti. O dönemden bu yana bölgede süren çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetti.

Putin ise bu olaylardan 8 yıl sonra Donetsk ve Luhansk'ın tek taraflı bağımsızlığını tanıdı.

Dünya