Rahim ağzı kanserini önlemede etkili HPV aşısına da zam geldi

Rahim ağzı kanserini önlemede etkili HPV aşısına da zam geldi
Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, HPV aşısına gelen zamma "Krizin bedelini kadınlara yaşamıyla mı ödeteceksiniz? Bu kez biz ödemiyoruz" diye tepki gösterdi.

Kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen rahim ağzı kanserine karşı kullanılan ve yüzde 90 oranında koruyuculuk sağladığı bilinen HPV aşısına zam geldi.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, sosyal medya hesabı üzerinden zam haberini, "HPV aşısı 993.28 TL oldu. Krizin bedelini kadınlara yaşamıyla mı ödeteceksiniz?
Bu kez biz ödemiyoruz, bu kez vergi borçlarını affettiğiniz, halka ait arazileri bol keseden dağıttığınız patronların kapısını çalın. Bizde öfkemizden başka verecek bir şey kalmadı" diye duyurdu.

AŞI YÜZDE 90 KORUYUCULUK SAĞLIYOR

Cumhuriyet'in haberine göre, Human Papilloma Virus (HPV) olarak bilinen virüs, meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen kanser türü olan rahim ağzı kanserine neden oluyor. Virüse karşı kullanılan HPV aşısı, yüzde 90’a varan koruyuculuk sağladığı biliniyor. Aşı, çocuk yaştan itibaren hem kadın hem erkeklere uygulanabiliyor. HPV aşısının yüksek fiyatlandırma politikası nedeniyle Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde yaygın bir şekilde kullanılamıyor.

ÖNCE ÇOCUKLAR VE KADINLAR DERNEĞİ HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTI

Uygulanan aşıların ücretinin SGK tarafından karşılanması için başvuruda bulunan ve hukuki süreci takip eden Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, bugün HPV aşısına zam geldiğini duyurdu.

Aşının 790 lira 77 kuruş ücreti olduğu görülen sistemde 9 Temmuz itibarıyla 993, 28 TL'ye çıktığı görüldü.

Kadın