Ramazan'da iftar sofrası kurmanın maliyeti bir yılda katlandı

Ramazan'da iftar sofrası kurmanın maliyeti bir yılda katlandı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'ya göre Ramazan ayında iftar sofrası kurmanın maliyeti bir yılda neredeyse ikiye katlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bu yıl kurulacak iftar sofraları için bazı temel maddelerindeki yıllık fiyat artışını hesapladı.

Ağbaba, bazı temel gıda maddelerindeki bir yıllık artışları karşılaştırdı.

iftar-tablo.jpg

CHP'li vekilin açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

* Geçtiğimiz yıl ortalama fiyatı TÜİK madde sepetinde 97,35 TL olarak belirtilen 1 kg et fiyatı, mart ayında 281 TL’ye kadar yükseldi. İftar sofrasına bir kap et yemeği koymanın maliyeti geçen yıla göre yüzde 188 oranında artmış oldu. Tavuk etinin fiyatı ise en az yüzde 82,93 oranında arttı.

Bakliyatta büyük artış

* Sofraların temel besin maddelerinden olan kuru bakliyatın ise fiyat artışı yüzde 300’leri aştı. 1 kg pilavlık bulgurun fiyatı geçtiğimiz yıl mart ayına göre yüzde 327 oranında artarken, 1 kg pirinç fiyatındaki artış yüzde 215 oranında arttı. Bir yıllık fiyat artışı nohutta yüzde 176, kuru fasulyede yüzde 166, kırmızı mercimekte ise yüzde 124 olarak kayıtlara geçti. İftar sofrasında bu yıl pirinç pilavının maliyeti yüzde 215 oranında artmış oldu.

* İktidar sürekli olarak "Enflasyonun belini kırdık" diye dursun marketlerde, pazarlarda fiyat artışları hız kesmeden devam ediyor. Fiyatlar arttıkça bu yıl iftar sofrasında dar gelirli ailelerin iftar sofrası da zamlara yenik düşmüş oluyor. Sofraların vazgeçilmezi kuru soğanın fiyatı bile geçtiğimiz yıl mart ayına göre yüzde 285 oranında artarken, domatesin fiyatı yüzde 167, patatesin fiyatı ise yüzde 166 oranında arttı. 1 paket makarnanın fiyatı ise geçtiğimiz yıla göre en az yüzde 103 oranında arttı. (ANKA)

Ekonomi