Rapor: Bir yılda kaçak içkiden 38 kişi hayatını kaybetti, 76 kişi hastanelik oldu

Rapor: Bir yılda kaçak içkiden 38 kişi hayatını kaybetti, 76 kişi hastanelik oldu
Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu, 2022 yılının kaçak içki verilerini açıklayarak devletin vergi politikasını eleştirdi.

İçkiye uygulanan fahiş oranda vergiler nedeniyle birçok kişi evde kaçak üretime ya da kaçak satılan içkilere yöneliyor.

Devletin Alkol Politikalarını İzleme Platformu'nun verilerine göre geçen yıl 38 kişi kayıt dışı içki nedeniyle hayatını kaybetti, 76 kişi hastanelik oldu.

Güvenlik güçleri kaçak içki imalatına yönelik bir yılda 747 operasyonda düzenledi, 1 milyon 837 bin 197 litre alkol ele geçirdi, 4 bin 641 kişi hakkında işlem başlatıldı.

kacak-icki.jpeg

Alkol dışında en çok ele geçirilen ürün uyuşturucu madde oldu.

Verilere göre Türkiye, içkiden alınan vergide Avrupa'da 3'üncü sırada yer alırken, kişi başına düşen içki miktarında 47'nci sırada.

Platformun açıklamasında şöyle dendi: "Karar alıcılara çağrımız, bu tabloyu ciddiye almaları, daha fazla insanın günlük yasal bir pratiğini tatbik etmek istedi diye hayatını kaybetmesinin önüne geçmeleri, yasal bir tüketim ürününün kriminal bir faaliyete kaymasına engel olmalarıdır. Böylelikle hem hak ve özgürlükler bakımından isabetli adımlar atılmış, hem de toplum sağlığı, kamu maliyesi ve piyasalar bakımından da umut verici gelişmeler yaşanmış olacaktır. 2023 senesinden beklentimiz, hiç şüphesiz, üzerinde durduğumuz tüm bu sorunların aşıldığı bir Türkiye ile karşılaşmaktır." (Kısa Dalga)

Gündem