Reel kesim güven endeks geriledi

Reel kesim güven endeks geriledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; hizmet ve perakende ticaret sektörlerinin aksine reel kesimde güven endeksi, eylül ayında bir önceki aya göre geriledi. Reel kesim güven endeksi, 2,2 puan azalarak 99,9 oldu.

Merkez Bankası, 2022 yılının eylül ayına ilişkin reel kesim güven endeksini (RKGE) bugün açıkladı. İmalat sanayisinde faaliyet gösteren bin 744 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen verilere göre; eylül ayında reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 2,2 puan azalarak 99,9 seviyesinde gerçekleşti.

Merkez Bankası verilerine göre; genel gidişat ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler, endeksi azalış yönünde etkiledi.

Bu arada, mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,2 puan azalarak 100,2 oldu.

SANAYİ DALINDAKİ GENEL GİDİŞAT KONUSUNDA İYİMSER ORANLAR YÜZDE 6,9’A YÜKSELDİ

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 6,9'a, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 70,7'ye yükselirken daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 22,4'e geriledi.

ÜRETİM HACMİNDE ARTIŞ BİLDİRENLER AZALDI

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin, azalış bildirenler lehine döndüğü görüldü. İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, ihracat sipariş miktarında ise azalış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

ORTALAMA BİRİM MALİYETLERİNDE ARTIŞ OLACAĞINI BİLDİRENLER ARTTI

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlendiği görüldü.

Ortalama birim maliyetlerde gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ile gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlendi.

ÜRETİCİ FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ ARTTI

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 3,1 puan artarak yüzde 90,8 seviyesine yükseldi.

Ekonomi