Reisi'nin öldüğü helikopter hakkında neler biliniyor?

Reisi'nin öldüğü helikopter hakkında neler biliniyor?
İran'ın mevcut hava kabiliyeti bilinmemekle birlikte, Flight Global tarafından 2024 yılında yapılan bir tahminde ülkede halen en az iki Bell 212'nin faaliyet gösterdiği belirtiliyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve diğer yetkilileri taşıyan ve Doğu Azerbaycan vilayetinin Tavil köyü yakınlarından düşen helikopter Bell 212 model helikopterdi. Bu model 1960’larda bir Amerikan şirketi tarafından Kanada ordusu için geliştirildi. Euronews'deki habere göre Bell 212 büyük olasılıkla Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde satın alınmıştı.

Dayanıklılığı nedeniyle uzun süre hizmet vermesi ile tanınan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yapımı Bell 212, UH-1N "Twin Huey" adlı savaş helikopterinin sivil versiyonu. 1970'li yıllarda üretilmesinden dolayı da günümüz teknolojisinden oldukça uzakta bulunan bir ulaşım aracı.

Kazanın ardından uzmanlar, Bell 212'nin görsel uçuş koşullarında uçmak üzere üretildiğine, yani pilotun yalnızca oturduğu yerden araziyi gözlemleme becerisine güvenmek zorunda olduğuna dikkati çekti.

Bu sebeple de yoğun sis ve fırtınanın yaşandığı pazar günü pilotun görüş mesafesinde yaşamış olabileceği sıkıntının kazanın başlıca sebebi olabileceği düşünülüyor.

İranlı yetkililer, üç helikopterlik konvoydaki diğer iki helikopterin güvenli bir şekilde iniş yaptığını söyledi. Helikopterlerin zorlu uçuş koşullarından etkilenip etkilenmediği belirsizliğini korurken, Tahran'dan bilgi gelmemesi kazanın ayrıntılarının hala gizemini koruduğu anlamına geliyor.

Tahran rejimi hala Şah'ın satın aldığı uçaklarla uçuyor


Yerel medya, İran İslam Cumhuriyeti Kızılay Cemiyeti tarafından işletildiği söylenen Bell 212'nin 1979 İslam Devrimi'nden önce satın alınmış olabileceğini vurguluyor.

İran'ın mevcut hava kabiliyeti bilinmemekle birlikte, Flight Global tarafından 2024 yılında yapılan bir tahminde ülkede halen en az iki Bell 212'nin faaliyet gösterdiği belirtiliyor.


Bell 212'yi başka kimler kullanıyor?


1968'de tanıtılan Bell 212 ve çeşitli varyantları dünya çapında birçok ordu ve ülkede kullanılıyor.

Askeri versiyonu olan UH-1N Twin Huey, ABD'nin Vietnam Savaşı ve 2003 Irak işgali de dahil olmak üzere küresel çatışmalarda hizmet verdi. Halen başta ABD Hava Kuvvetleri olmak üzere İtalya, İspanya, Arjantin ve Suudi Arabistan tarafından kullanılmaya devam ediliyorlar.

2024 yılında Bell 212, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Kuzey Makedonya gibi Balkan ülkelerindeki polis güçleri ve Kanada ile Japonya'nın sahil güvenlik güçleri tarafından kullanılıyor.

14 yolcu kapasiteli Bell 212'nin kayıtlardaki diğer önemli kazası Eylül 1986'da Kuzey Denizi'nde İskoçya tarafından işletilen bir tıbbi acil durum helikopterinin kurtarma görevi sırasında düşmesinde yaşandı. Helikopterdeki altı kişinin hayatını kaybettiği kazaya şiddetli yağmur ve kötü görüş koşullarının neden olduğu düşünülüyordu. (Kısa Dalga)

Dünya