Murat Kurum'un deprem bilançosu tartışma yarattı

Murat Kurum'un deprem bilançosu tartışma yarattı
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısı 50 bin 96 olarak açıklamıştı. Resmi rakam böyleyken, AKP'nin İBB adayı Murat Kurum katıldığı bir programda "130 bin canımız gitmiş" sözleri tartışma yarattı.

AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum tv 100'de katıldığı Candaş Tolga Işık ile Az Önce Konuştum programında depreme ilişkin yaptığı konuşma gündem oldu.

Kurum, 6 Şubat depremleri ve olası İstanbul depremine ilişkin açıklamalarında "Dönüştüreceğiz, başka çaresi yok. 130 bin canımız gitmiş. Kurum, konuşmasının devamında, "Bakın 11 ilde deprem oldu, İstanbul 11 ile yetişir. Ama Allah göstermesin İstanbul'a bir şey olursa ülke gider, bayrak gider, devlet kalmaz. Terörle mücadele kadar önemli diye o yüzden söylüyoruz" dedi

Kurum'un bu sözlerinin ardından sosyal medyada, konuşmasının bu kısmı paylaşılarak 6 Şubat depreminde ölenlerin sayısının yanlış aktarıldığı şeklinde tepkiler geldi.

Kurum: Bu sayı 6 Şubat depremleriyle ilgili değil

Tepkiler sonrası program sunucusu Candaş Tolga Işık, sosyal medya hesabından konuya ilişkin bir paylaşımda bulundu. Işık, "Bu arada çok soruldu, yayından sonra Murat Kurum'a "Depremlerde 130 bin kişi öldü" cümlesini tekrar sordum. "Bu sayının 6 Şubat depremiyle alakalı değil Türkiye Cumhuriyeti tarihinde depremden ölenlerin yaklaşık olarak toplam sayısı olarak ifade ettiğini söyledi" diye aktarımda bulundu.

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli iki depremde büyük yıkım yaşanmıştı. Dönemin mevcut AFAD Başkanı Yunus Sezer, 20 Mart 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki toplam can kaybı sayısını 50 bin 96 olarak açıklamıştı.

Murat Ağırel rakamları paylaştı

Sosyal medyada tartışma yaratan bu rakamlar sonrası gazeteci Murat Ağırel de Kurum'un bu açıklaması üzerine deprem verilerini paylaştı. Ağırel, Kandilli Rasathanesi'nin verilerine dayandırarak 6.0 üstü depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısını paylaştı:

"Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre Türkiye’de gerçekleşen 6.00 (MS) Dan büyük deprem listesini aşağıda paylaştım.

Bu verilere göre 6 Şubat depremi hariç, yaşanan depremlerde yitirdiğimiz can sayısı 77.852 kişi." (Kısa Dalga)

Gündem