Resmi sayı: Gündemdeki Odunpazarı barınağında bir yılda 134 köpek öldü

Resmi sayı: Gündemdeki Odunpazarı barınağında bir yılda 134 köpek öldü
Eskişehir'de köpek ölümleri nedeniyle soruşturma başlatılan Odunpazarı Belediyesi'nin bakımevinde bir yılda 150'ye yakın köpeğin öldüğü açıklandı.

Odunpazarı Belediyesi'ne ait geçici hayvan barınağında kent merkezinden toplanan ya da sahipleri tarafından teslim edilen çok sayıda 'yasaklı ırk' köpeğin öldüğü belirtilmişti. Barınakta çekilen bazı fotoğraflar, köpeklerin oldukça zayıfladığını ortaya koymuştu.

Bunun üzerine Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) polisleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Eskişehir Şube Müdürlüğü ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma devam ederken konu Odunpazarı Belediyesi aralık ayı olağan meclis toplantısında da gündeme geldi.

Kaç köpek öldü?

Odunpazarı Belediyesi Başkanı Kazım Kurt, bu yıl barınakta 134 köpeğin öldüğünü açıkladı. Basına yansıyan fotoğrafların da veterinerler tarafından çekildiğin ve resmi raporlarda yer aldığını kaydetti.

Kurt sözlerini şöyle sürdürdü: "Şehrin muhtelif yerlerine, ormanların içlerine bu hayvanlar salındı. Salındığı için işte o barınağa gelirken hasta geldi, bitmiş halde geldi. Bunlar bize bir tutanak karşılığı getirilip sahibi tarafından getirilerek bize teslim edilen hayvanlar değil. Bizim sokakta, ormanda bulup, şehrin değişik yerlerinde bularak getirip barınağa koyduğumuz hayvanlar. Hasta olarak gelen köpekleri tedavi ettik, tedaviye uğraştık. Birçoğuna yaşatmak için serumlar bağladık. Ama pek çoğu Tarım İl Müdürlüğü'nün ve veterinerlerin tespitlerinde olduğu gibi mevcut ortamdan dolayı, bunlar tek başına yaşamaya alışmış, kalabalık ortama gelince psikolojisi bozulan ve gıdasını alıştığı gibi alamadığı için farklı bir sendroma kapılan hayvanlar kötüleşti.

'Normal ölümle öldüler'

Bize 2022 yılında teslim edilen hayvanlardan toplamda 134'ü normal ölümle öldü. Ama bizim elimizde şu anda orada bulunan bu hayvanlardan daha pek çok var. Şimdi bu hayvanları biz sahiplendiremiyoruz, başkasına veremiyoruz, hediye edemiyoruz, satamıyoruz. Orada bakıyoruz, bakmak zorundayız. Ne zamana kadar? Doğal bir ölümle karşılaşıncaya kadar.

'Bir günde ölmediler'

Fotoğrafı çıkan köpeklerden biri 13 Ocak, diğeri 24 Ocak, bir diğeri de 16 Mayıs'ta öldü. Yani bir günlük bir şey değil, sürekli devam eden bir şey. Ama bu fotoğrafların başkaları tarafından çekilmesi de söz konusu değil. Bizim veterinerlerimizin çektiği fotoğraflar, tuttuğu tutanaklar ve bizim veterinerlerimizin ölüm sebebini raporlayıp, hayvan koruma kuruluna ve Tarım İl Müdürlüğü'ne verdiği raporlar. Yani bir gizli saklı bir şey değil." (DHA)

Gündem