Ressam Komet hayatını kaybetti

Ressam Komet hayatını kaybetti
Ressam ve şair Gürkan Coşkun, 81 yaşında hayatını kaybetti.

Komet adıyla bilinen ressam ve şair Gürkan Coşkun, kanser nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybetti.

Çoşkun'un sağlığı bir süre önce kötüleşmiş, kilo kaybeden sanatçı hastanede yoğun bakıma alınmıştı.

Alef Yayınevi Komet'in ölüm haberini, sosyal medya hesabından "Hoşçakal Komet” notu ile duyurdu.

GÜRKAN ÇOŞKUN KİMDİR?

1941 yılında Çorum’da doğan Gürkan Coşkun, Çorum Lisesi'nden mezun oldu.

1960 yıllarda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde (İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi) eğitim gördü, Halil Dikmen ve Zeki Faik İzer atölyelerinde çalıştı.

Çeşitli insan görünümlerini karmaşık ve kalabalık gruplar halinde fantastik bir yönelimle tuvale yansıttı. Bu dönem resimlerinde en çok siyah rengi kullanan ressam; kırmızı, pembe ve sarılarla ölüm ve acı temasını vurguladı.[4] 1971’de devlet bursuyla gittiği Paris'e yerleşti.

5 Burada Vincence Üniversitesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde eğitim gördü.

İlk sergisini 1974’te Fransa'da açan Komet, bu tarihten itibaren Salon de Mai (Mayıs Salonu) sergilerine düzenli olarak katıldı.

Paris'te bulunduğu sırada Rönesans öncesi İtalyan sanatını, Pompei resimlerini ve İtalyan Primitifleri'ni inceleyen sanatçı, bilinçaltının gizemli dünyası üzerine kurulu ancak gerçeklikle bağını koparmayan eserler vermeye başladı.

Yaşamını İstanbul ve Paris'te sürdüren ressamın eserleri, Lozan Canton Müzesi, Viyana Modern Sanatlar Müzesi, Kopenhag Grafik Sanatlar Müzesi, Paris Modern Sanatlar Müzesi ve İstanbul Modern gibi müzelerde yer aldı.

2004 yılında 'Koşarak Geldim Çorabı Deldim' adlı anı kitabını yayımlayan Komet'in önceki yıllarda çeşitli dergilerde yer almış şiirleri de 2007 yılında 'Olabilir Olabilir' adıyla kitap olarak yayınlandı.

"Kuyruklu yıldız" anlamına da gelen "Komet" ismini kullanan sanatçı, mahlasını "Bill Haley & His Comets" grubundan esinlenerek almıştı.

Kültür Sanat