Restoranlar fiyatı saklıyor: Tabakta kaç kalamar var saydınız mı?

Restoranlar fiyatı saklıyor: Tabakta kaç kalamar var saydınız mı?
Lokantaların fiyatları kapıya ya da masaya bırakma zorunluluğu getirilmişti. Yapılan denetimlerde 114 bin firmadan 21 bini kusurlu çıktı.

Kısa Dalga - Ticaret il müdürlükleri 2 Ocak 2024’ten itibaren yiyecek ve içecek hizmeti veren işletmelere yönelik denetimler yaptı. 114 bin 567 firma denetlendi, 21 bin 659’unda mevzuata aykırılık saptandı.

Kurallara uymayan işletmelere 47 milyon 43 bin 348 lira idari para cezası uygulandı.

Hürriyet yazarı Sefer Levent, "Denetlenen 114 bin firmadan 21 bininde kusur olmasını da hafife alamayız" derken, restoranların tüketicilerden fiyatlarını sakladığını belirtti. Levent yazısında özetle şunları yazdı:

"Kalamarlar, karides vs’nin fiyatı var ama gramajları yok. Bir restoranda kalamar yiyorsunuz bakıyorsunuz tabakta 15 adet var, diğerinde 8 adet. 1 porsiyon köfte bir yerde 200 gr bir yerde 150 gr.

Meze tabaklarının büyüklüğü ile ilgili maalesef bir standart yok. Salatanın, meyvenin ne kadar geleceğini bilmenizin de imkânı yok.

Balık başta olmak üzere bazı ürünlerin fiyatları ise boş bırakılıyor. Anlıyorum fiyatlarda sürekli değişiklik var ama teknoloji çağında çok rahat çözümler geliştirilebilir.

Özetle bir restorana girdiğimizde sipariş vermeden önce neyin kaça satıldığını bilmek hakkımız. İşletme sahibi bunu beyan etmek zorunda. Baktınız kapı önünde fiyat listesi yok. Masadaki menülerde fiyatlar saklanmış o restoran, kafe vs’den uzak durun. Türkiye’de işini doğru yapan, tüketiciyi aldatmayan binlerce işletme var. Onları tercih edin.

Tüm işletmeler hesap istediğinizde size adisyon fişini göstermek zorunda. Adisyon fişini incelemek sizin sorumluluğunuzda. Ayıp değil. Yanınızda kim olursa olsun adisyon fişini inceleyin. Yediğiniz içtiğinizle tutuyor mu tutmuyor mu kontrol edin. Kuver hizmet bedeli, bahşiş vs ne varsa bilin. Hesabı daha sonra ödeyin." (Ekonomi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi