Restorasyon bitti: Yerebatan Sarnıcı ziyarete açılıyor

Restorasyon bitti: Yerebatan Sarnıcı ziyarete açılıyor
Bin 500 yıl sonra ilk kez kapsamlı restorasyona giren Yerebatan Sarnıcı'nda çalışmalar tamamlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2017 yılında restorasyona giren Yerebatan Sarnıcı'nın açılacağı tarihi duyurdu.

İmamoğlu, tarihi mekanın hafta sonu ziyaretçi ile buluşacağını açıkladı. İmamoğlu, Twitter’dan "Ve açılıyor" başlığıyla bir video paylaştı.

Bin 500 yıl sonra ilk kez kapsamlı restorasyona giren Yerebatan Sarnıcı'nda çalışmalar tamamlandı. İstanbul'un en gözde mekanlarından olan Sultanahmet'teki tarihi Yerebatan Sarnıcı toplam 9 bin 800 metrekare alanı kaplıyor ve 100 bin ton su depolama kapasitesi sahip.

GİRİŞ VE ÇIKIŞ ALANLARI İLE PLATFORM YENİLENDİ

Sarnıç yapısının giriş ve çıkış yapıları yeniden düzenlendi. Sarnıcın giriş kısmının küçük olması sorun yaratıyordu. Restorasyon kapsamında giriş alanı cam saçak ile kapatılarak bir bekleme alanı oluşturuldu.

yerebatan.jpg

Yapıda bulunan betonarme platform kaldırıldı ve yerine yeni malzemeler kullanılarak inşa edilen bir platform yerleştirildi. Yapı içerisindeki kolonlarda, duvarlarda ve tonozlarda güçlendirme çalışmaları yapıldı. Daha önce betonarme olarak güçlendirilen sütunlar restorasyon projesi doğrultusunda sökülerek yenilendi.

MİLLİON TAŞI VE SU TERAZİSİ

Sarnıcın yanındaki parkın içinde bulunan, tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası, dünyanın merkezi kabul edilen Million Taşı ve hemen yanında yer alan 16. yüzyıla ait su terazisi de restorasyon kapsamında düzenlendi. (Kısa Dalga)

Kültür Sanat