Reuters diplomatlara sordu: Kavala kararı, Ukrayna ile sağlanan olumlu havayı yok etti

Reuters diplomatlara sordu: Kavala kararı, Ukrayna ile sağlanan olumlu havayı yok etti
Reuters ajansına konuşan diplomatlar, Türkiye'nin Ukrayna'daki arabuluculuk üzerinden Batı'yla ilişkilerini düzeltme girişimlerinin, Osman Kavala kararıyla baltalandığını söyledi. Bir diplomat, Gezi Davası'nda alınan kararların 'Ukrayna'da siyasi puan toplamış olmasına rağmen Erdoğan hükümetine bazı konularda güvenilemeyeceğinin altını çizdiğini' söyledi.

Reuters ajansı, Gezi Davası'ndan çıkan mahkumiyet kararları ve Ukrayna'daki savaşın gölgesinde, Türkiye'nin Batı'yla ilişkilerini mercek altına alan bir haber yayımladı. Sekiz ayrı diplomatın görüşünün alındığı haberde, iş insanı Osman Kavala'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasının, Türkiye'nin Ukrayna'daki savaşta arabulucu rolü oynayarak Batı'yla ilişkileri düzeltme girişimine zarar verdiği yorumu yapıldı.

'EN KÖTÜ SENARYO'

Batılı bir diplomat, Gezi Davası'nda alınan kararların, 'Ukrayna konusunda siyasi puan toplamış olmasına rağmen Erdoğan hükümetine bazı konularda güvenilemeyeceğinin altını çizdiğini' söyledi. Bir diğer diplomat ise kararları 'en kötü senaryo' olarak niteledi.

'İLİŞKİLERİ ONARMA ARZUSUNA DARBE'

Ajansın haberinde şu ifadeler kullanıldı: "Reuters'a konuşan sekiz diplomat, mahkeme kararının, Türkiye'nin bir yandan Moskova'yla yakın ilişkilerini sürdürürken -Erdoğan bu ülkeye yaptırımlara karşı çıkıyor- bir yandan da Batılı ülkelerle yıpranmış olan ekonomik ve siyasi ilişkilerini onarma yönündeki arzusuna vurulan bir darbe olduğunu söyledi. Diplomatlar, kararın aynı zamanda Batı'daki yakınlaşma umutlarını da soğuttuğunu söyledi."

'RUSYA KONUSUNDA İKİNCİL YAPTIRIMLAR GELEBİLİR' İDDİASI

Bir diplomat ise Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde arabuluculuk yapma ve Moskova'ya yaptırımlara karşı çıkma yönündeki pozisyonunun 'fazla uzun süremeyeceği' yorumunda bulundu. Bu diplomat, Ukrayna lehine bir kaymanın, Rusya'nın turist ve enerji akışını keserek Türkiye'nin ekonomisini cezalandırabileceği, 'Ankara için fırsatın krize dönüşebileceği' yorumunu yaptı.

Ajansın görüştüğü diplomatlardan üçü ise Türkiye'nin Moskova'dan uçuşlara izin vermesinin, oligarkların yatları gibi yaptırımlara tabi olan malvarlıklarını kabul etmesinin 'ABD veya Avrupa'nın Moskova'yla iş yapan isimlere karşı ikincil yaptırımlar getirmesini tetikleyebileceğini söyledi. Diplomatlardan biri, "Ankara'dan bizin yaptırımlarımızı uygulamasını istiyoruz. Eğer bu yaptırımların delindiği açık hale gelirse, ikincil yaptırımlar muhtemel olacaktır" diye konuştu.

'S-400'LERDE ANLAŞMA SAĞLANABİLİR'

Öte yandan, Reuters'a konuşan diplomatlardan üçü de, Türkiye'nin Ukrayna konusundaki işbirliğinin ve 40 adet F-16 almak için geçtiğimiz sene sunduğu talebin, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri konusunda ABD'yle yaşanan kriz konusunda tavize dayalı bir uzlaşmayı getirebileceğini öne sürdü. Türkiye'nin Fransız-İtalyan yapımı SAMP-T hava savunma sistemlerini alma ihtimaline dair görüşmelerin hızlandırılmasının, NATO işbirliğine daha fazla odaklanıldığını gösterdiği belirtildi. (Kısa Dalga)

Gündem