Reuters: Taliban, Türkiye-Katar ortaklığı yerine BAE'yi tercih etti

Reuters: Taliban, Türkiye-Katar ortaklığı yerine BAE'yi tercih etti
Reuters ajansı, Taliban'ın Kabil Havalimanı'nın işletmesi için Katar-Türkiye ortaklığı yerine Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaştığını duyurdu. Ajansın özel haberine göre, anlaşma birkaç hafta içinde açıklanacak.

ABD ile NATO'nun çekilmesiyle eş zamanlı olarak Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın, Kabil ve bir dizi başka havalimanının idaresi için Türkiye ile Katar'ın yerine Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile anlaşmak üzere olduğu belirtildi. Reuters ajansına konuşan kaynaklar anlaşmanın birkaç hafta içinde ilan edilmesinin beklendiğini söylerken, bir Türk yetkili de Taliban'la görüşmelerin "bir süre önce durduğunu" teyit etti.

Reuters'ın özel haberine göre Taliban, Afganistan'daki havalimanlarının işletmesini, bu havalimanlarını daha önceden de işleten BAE'ye vermeyi planlıyor. Buna göre, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden önce de Afganistan havalimanlarında güvenliği sağlayıp yer işletmesini yöneten BAE devleti bağlantılı GAAC şirketine yine hem güvenlik yönetimi hem de yer hizmetleri verilecek. Hava işletme hizmeti üzerine görüşmeler ise devam ediyor. Anlaşma kapsamında, havalimanlarında güvenlik rolleri de dahil, Afganların çalışacağı belirtildi.

'MAYIS AYINDA ANLAŞILDI'

Habere göre, GAAC ile anlaşma, Taliban yetkililerinin mayıs ayında Abu Dhabi'yi ziyaret etmesinden kısa süre yapıldı. Kaynaklar, Türkiye ve Katar'la yapılan görüşmelerin de yaklaşık olarak aynı zamanda çöktüğünü söyledi.

BAE yetkilileri ve GAAC Reuters'ın sorularına yanıt vermezken, bir Taliban sözcüsü ise BAE ile havacılık alanında bir güvenlik sözleşmesinin imzalandığını teyit etti. Kaynaklar, BAE merkezli havayolu şirketlerinin de Kabil'e uçuşları yeniden başlatmasının beklendiği, başka Afgan kentlerine uçuşların da yapılabileceğini söyledi.

TÜRKİYE-KATAR-TALİBAN GÖRÜŞMELERİ NEDEN ÇÖKTÜ?

Reuters'ın kaynaklarına göre Taliban'ın müzakere ekibi, yer hizmetleri üzerine görüşmelerde tekrar tekrar sebebi açıklanmayan değişiklikler yaptı. Taliban'ın, üzerinde anlaşılan maddeleri değiştirerek havalimanı ücretleri ile vergilerini artırdığı, Katar ile Türkiye'nin gelir üzerindeki kontrolünü azaltmaya çalıştığı aktarıldı.

'KATAR-BAE REKABETİ AÇISINDAN ÖNEMLİ'

Reuters, havalimanı anlaşmasının Taliban'ın dünyadan tecridini kırma arzusunda yardım edeceğini, BAE'nin ise Taliban üzerinde nüfuz konusunda Katar'la yaşadığı kapışmayı kazanacağını yazdı.

Ajansa konuşan Batılı yetkililer ise Afganistan'da büyük güvenlik riski içeren havalimanlarını işletmenin ticari bir fayda getirmeyeceğini ama Kabil Havalimanı'nın ülkeden giriş ve çıkışları izlemek için önemli bir istihbarat kaynağı olduğunu söyledi. Yetkililer, BAE'nin, İran'la geniş bir sınır paylaşan Afganistan'ı 'arka bahçesi' olarak gördüğünü ve ülkede meşru çıkarları bulunduğunu düşündüklerini belirtti. (Kısa Dalga)

Dünya